Šketa: Če vlada razveljavi razpis, bo to nezakonito

Slovenija 26. Maj 202113:44 > 19:30 0 komentarjev
Drago Šketa
Drago Šketa (Vir: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Če bi vlada razveljavila razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, bi šlo po mnenju generalnega državnega tožilca Draga Škete v tem primeru za nezakonito odločitev. Premier Janša pa je dejal, da imamo v Sloveniji pri tem težave s proceduro, to vprašanje pa bodo obravnavali na seji vlade.

Generalni sekretariat vlade je pripravil sklep, po katerem se vlada ne bi seznanila s predlogom Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. To pomeni, da Matej Oštir in Tanja Frank Eler ne bosta postala evropska javna tožilca, če ministri sklep potrdijo.

Vlada bi s sklepom ministrstvu za pravosodje naložila takojšnjo objavo novega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev v Uradnem listu.

Šketa: Takšna odločitev vlade bi bila arbitrarna

Generalni državni tožilec Drago Šketa je dejal, da bi lahko bila takšna odločitev vlade po njihovem mnenju arbitrarna, saj bi pomenila “poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja”.

Ti postopki imenovanja morajo biti urejeni z zakonom in se izvajati pregledno in na podlagi objektivnih kriterijev, v nepristranskih postopkih, brez vsakršne diskriminacije, je dodal.

“Evropsko javno tožilstvo je institucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne vlade in je namenjeno izvajanju pregona kaznivih dejanj povezanih z goljufijami pri porabi evropskih sredstev,” je še povedal Šketa.

Če vlada sprejme sklep, bo odločitev nezakonita

“V primeru sprejetja sklepa, da se postopek izbire razveljavi, gre po naši oceni za nezakonito odločitev, v nasprotju z ustavo republike Slovenije, saj spreminja razpisne pogoje za nazaj,” je povedal Šketa. Dodal je, da ne gre spregledati, da oba izbrana kandidata za delegirana tožilca že izpolnjujeta vse pogoje, določene v razpisu in zakonu.

Vrhovno sodišče, Okrožno sodišče v Ljubljani, Sodna palača, sodstvo
Denis Sadiković/N1

Postopek je bil izpeljan zakonito in pravilno, kar izhaja tudi iz mnenja državnotožilskega sveta, iz predloga ministrstva za pravosodje, mnenja službe vlade za zakonodaje, urada evropske generalne tožilke in tudi mnenja mene kot generalnega državnega tožilca, je še dodal Šketa.

Državnotožilski svet: oba kandidata izpolnjujeta pogoje

Odzvali so se tudi v Državnotožilskem svetu in opozorili, da so predlog oblikovali v skladu s tedaj veljavnim zakonom, v katerega so bile ustrezno prenesene določbe uredbe Sveta EU o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo evropskega javnega tožilstva.

Ponovili so, da oba predlagana kandidata izpolnjujeta vse pogoje, ki so bili predpisani z zakonom in z drugimi predpisi, veljavnimi v času odločanja, in ki so bili določeni v objavljenem javnem razpisu. Prav tako izpolnjujeta tudi pogoje, ki jih je v slovenski pravni red prinesel zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o državnem tožilstvu, sprejet po oblikovanju predloga Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

“Ker je vse postopke treba začeti, voditi in zaključiti v skladu s predpisi, Državnotožilski svet upravičeno pričakuje, da bo tudi predmetni postopek zaključen zakonito, upoštevaje zakonske pristojnosti posameznih akterjev v postopku, kot tudi upoštevaje ustavno prepoved povratne veljave pravnih aktov,” je sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Janez Janša

Janša: V Sloveniji imamo težave pri proceduri

O postopku imenovanja evropskih delegiranih tožilcev je danes na novinarski konferenci o prednostnih nalogah Slovenije med predsedovanjem spregovoril tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kot je dejal, je sodelovanje v tem mehanizmu prostovoljno, Slovenija pa se je, za razliko od nekaterih drugih evropskih držav, odločila, da pri tem sodeluje.

Dodal je, da začetek delovanja tega tožilstva ni odvisen od tega, ali bodo vse države do nekega roka imenovale delegirane tožilce. “Tukaj imamo v Sloveniji določene težave pri sami proceduri. Kako bomo te težave rešili, se vlada še ni odločila. To je na dnevnem redu jutrišnje seje vlade. Zagotovo pa to ne bo oviralo začetka delovanja tožilstva. Tiste države, ki so vse te ljudi imenovale, lahko mirno delajo naprej,” pravi.

Janša tukaj ne vidi nobenih problemov, ki bi kakorkoli vplivali na ostale. “Imamo pa mi sami probleme s proceduro in ta bo jutri preverjena in potem se bomo odločili, ali bomo postopek ponovili ali ga bomo nadaljevali,” je povedal premier.

Je pa Janša po današnji videokonferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem dejal,  da bo vlada na četrtkovi seji preverila postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Šele nato bo sledila odločitev, ali bodo postopek ponovili ali ga bodo nadaljevali. Odzvali so se tudi na ministrstvu za pravosodje, kjer so pojasnili, da se bo ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev odzvala po določitvi vlade.

Evropska komisija je sicer prav danes tudi uradno potrdila, da bo evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!