Sklad Alfi bo po trgovinah prevzel tudi Merkur nepremičnine

Gospodarstvo 03. Okt 202211:06 0 komentarjev
merkur
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Sklad Alfi je dobil dovoljenje Javne agencije RS za varstvo konkurence, da prevzame družbo Merkur nepremičnine. Kot je agencija objavila na svojih spletnih straneh, je koncentracija skladna s pravili konkurence, zato ji ne nasprotuje. Alfi, ki Merkur nepremičnine kupuje od DUTB, je že lastnik Merkurja trgovina.

Družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine sta nastali leta 2014 z izčlenitvijo v postopku ponovne prisilne poravnave nad takratno trgovsko družbo Merkur iz Nakla, ki je šla pozneje v stečaj. Glavna dejavnost Merkurja trgovina je trgovina, medtem ko družba Merkur nepremičnine upravlja nepremičnine, v katerih so Merkurjevi trgovski centri, nekaj trgovskih centrov pa ima tudi v lasti.

Največji sklad zasebnega kapitala v Sloveniji kupuje družbo Merkur nepremičnine od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), njegove 62,8-odstotne lastnice. Poleg tega kupuje še za 13,07 milijona evrov terjatev slabe banke do te družbe, kupnina pa je neuradno precej višja od 10 milijonov evrov, je poleti poročal časnik Delo. Ker je Alfi pred tem že kupoval terjatve do Merkurja nepremičnine, bo s tem postal tudi edini finančni upnik do podjetja s približno 21 milijoni evrov terjatev.

Družbo Merkur trgovina je Alfi kupil od ameriškega sklada HPS Investment Partners za približno 50 milijonov evrov. Prevzem je končal aprila.

Poleg DUTB imajo lastniške deleže Merkurja nepremičnine še štirje drugi solastniki, to so Monetic (15,8 odstotka), Gorenjska banka (14,3 odstotka), TCK (5,5 odstotka) in Poslovni park MRNR (1,7 odstotka), je razvidno iz lanskega letnega poročila družbe. Leto 2021 je družba z desetimi zaposlenimi ob 6,1 milijona evrov prihodkov od prodaje ustvarila 1,6 milijona evrov čistega dobička.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!