Skupina upokojencev z Ruparjem na čelu v Bruslju

Slovenija 27. Jun 202311:43 31 komentarjev
protest upokojencev
Luka Dakskobler/BOBO

Slovenski upokojenci, ki jih spremlja vodja Inštituta 1. oktober Pavel Rupar, se bodo v Bruslju sestali s slovenskima evroposlancema Romano Tomc in Milanom Zverom ter še nekaj tujimi poslanci, da bi opozorili, da slovenske oblasti določene civilne iniciative obravnavajo nepravično.

Skupina približno 60 slovenskih upokojencev se v teh dneh mudi na obisku v Bruslju. Po besedah vodje Inštituta 1. oktober Pavla Ruparja želijo opozoriti, da slovenske oblasti določene civilne iniciative obravnavajo nepravično.

Rupar je v pozivu evropskim poslancem in poslankam ter vodilnim predstavnikom EU opozoril na “diskriminacijo posameznih ljudskih iniciativ s strani slovenske vlade, parlamenta ter predsednice države, lažne in krivične obsodbe, na podlagi katerih nas obsojajo, kot da smo največji sovražniki države, ker pač opozarjamo in zahtevamo pravice do zasluženih pokojnin”.

Spomnil je, da so na to opozorili že na petih protestnih shodih v Ljubljani, vendar po njegovih besedah večina medijev o tem ne poroča ali pa diskreditira vodje protestov.

“Prosimo vas, sprejmite naš apel k pomoči do dostojnega življenja, do demokracije, enakosti in pravične obravnave vseh ljudi v Sloveniji ter pozornost nad delovanjem medijev, ki jih izdatno podpira vlada preko različnih inštitucij, da prikažejo stanje v državi, kot paše vladi in ne ljudem,” je pred poslopjem Evropskega parlamenta še povedal Rupar.

Od slovenskih evroposlancev jih bosta sprejela Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS), prek katerih bo Evropski parlament tudi kril del stroškov obiska. Kot je pojasnil Zver, se bodo upokojenci sestali še z nekaterimi poslanskimi kolegi iz Madžarske in Češke.

Dodal je, da sam ne more storiti prav veliko, lahko pa odpre kakšna vrata. “Prav je, da inštitut tudi na evropski ravni opozori na težave, s katerimi se soočajo upokojenci v Sloveniji,” je dejal evropski poslanec.

Rupar od današnjih srečanj pričakuje, da bodo predstavniki EU pritisnili na slovensko vlado, da “bo denar namesto v nepotrebne sfere vlagala nazaj v dobra življenja upokojencev”.

“Veliko pričakujemo. Če ne bomo dosegli tistega, kar smo si zadali, pa zagotovo nismo tukaj zadnjič,” je še poudaril vodja Inštituta 1. oktober.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje