Slika, ki naj bi jo poceni kupili na Bolhi, gre na dražbo: koliko želijo zanjo

Kultura 05. Mar 202412:36 2 komentarja
Leon Pogelšek ob doslej neznani sliki Ivane Kobilca
Leon Pogelšek (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Slika, ki naj bi jo za "smešno nizko ceno" kupili na Bolhi, naslikala pa naj bi jo najbolj znana slovenska slikarka Ivana Kobilca, gre na dražbo.

Slovenske ljubitelje umetnosti je pred enim mesecem presenetilo domnevno odkritje še neznanega dela najbolj znane slikarke Ivane Kobilca. Leon Pogelšek iz Galerije Kos je takrat dejal, da so delo na Bolhi odkupili za “smešno nizko ceno”.

Slika ni evidentirana v nobenem katalogu oziroma monografiji. Pristnost umetniškega dela, ki ni podpisano, pa je potrdil muzejski svetnik, sodni izvedenec in cenilec za likovno umetnost ter nekdanji kustos Narodne galerije Ferdinand Šerbelj. Pri potrditvi, da gre za delo Kobilce, je, tako Pogelšek, izhajal iz značilnosti slike, ki jih je primerjal z drugimi znanimi deli slikarke. Sodnega izvedenca na predstavitvi slike pred enim mesecem ni bilo, prav tako se ni odzival na naše klice za pojasnila.

Več o sliki v članku Na Bolhi naj bi za “smešno nizko ceno” kupili še neznano delo Ivane Kobilca.

Leon Pogelšek ob doslej neznani sliki Ivane Kobilca
Leon Pogelšek ob sliki (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Izklicna cena 16.000 evrov

Pogelšek je že takrat napovedal, da bodo sliko dali na dražbo, kot izklicno pa navajal ceno od 30 do 60 tisoč evrov. Kot je razvidno iz sklica dražbe, je zdaj izklicna cena postavljena pri 16 tisoč evrih. Dražba se bo v Galeriji Kos na Štefanovi 5 odvila v petek, 8. marca, od 17. do 18. ure.

“Smešno nizka cena”

Sliko naj bi po Pogelškovih besedah našli v skladišču podjetja, ki se ukvarja s čiščenjem stanovanj. Po vsej verjetnosti so jo prav v tem podjetju začeli prodajati na spletnem oglasniku Bolha, kjer pa jo je našel Pogelškov prijatelj. “Sliko je odkupil, pri njem doma pa sem jo našel jaz,” je dejal ljubljanski galerist.

“Ker prvi lastnik ni pomislil, da bi lahko šlo za Kobilco, se je prodala za smešno nizko ceno,” je še dejal. Slika je bila restavrirana in minorno retuširana. Odkupili so jo v dobrem stanju, a je bila malce zanemarjena in prepognjena, saj so jo med veliko količino papirjev našli v mapi. “Morali smo jo zravnati, prav to je bil najbolj zahteven del, a na srečo ni bilo debelih nanosov barv, ki bi lahko popokali in odstopili,” je pred enim mesecem ob predstavitvi slike še pojasnil Pogelšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje