Slovenci redko dobimo tako neposreden vpogled v mentaliteto vladajočega razreda

Mnenja 30. Mar 202405:05 20 komentarjev
Zoran Janković
Župan Ljubljane Zoran Janković (foto: N1)

Uroš Jernejc je eden od malih lastnikov zemljišč, ki se upirajo, da bi kanal C0 šel čez njihovo zemljo. Decembra lani ga je zato trikrat obiskala uslužbenka ljubljanske občine Špela Mazej in ga skušala prepričati, naj popusti. Toda Jernejc je pogovore z njo tajno posnel in jih dal v javnost. Na N1 smo jih objavili v sredo. "Na teh posnetkih je marsikaj, kar bi v drugačnih okoliščinah predstavljajo prvovrstni škandal in sprožilo glasne zahteve po odstopu," ob večinskem medijskem molku v tokratni kolumni za N1 zapiše Luka Lisjak Gabrijelčič. In doda: "Kdor se ne zoperstavi temu cinizmu, naj molči tudi o iliberalizmu."

V minulih dneh je šel v eter peturni posnetek, ki ga je naskrivaj posnel Uroš Jernejc, eden od malih lastnikov, ki se upirajo, da bi kanal CO v Ljubljani – projekt, ki ga je, spomnimo, kritizirala tudi predsednica Nataša Pirc Musar, avstrijski evroposlanec Thomas Waitz pa je na pobudo stranke Vesna k reviziji projekta pozval celo evropsko komisijo – šel čez njihova zemljišča.

Jernejca je pred nekaj meseci trikrat zaporedoma obiskala Špela Mazej, uslužbenka ljubljanske občine, ki se ukvarja s prodajo zemljišč in je – nepresenetljivo glede na svoje delo – tesna sodelavka župana Zorana Jankovića.

Mazejeva je Jernejca skušala prepričati, naj vendarle proda soglasje, da bi sporni kanal potekal tudi čez njegova zemljišča. Jernejc je, kot rečeno, pogovore na skrivaj posnel in jih objavil.

Špela Mazej
Uslužbenka oddelka za razpolaganje z nepremičninami MOL Špela Mazej pred parlamentarno preiskovalno komisijo v zadevi kanal C0 (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Rezultat je izjemen. Slovenci redko dobimo tako neposreden vpogled v mentaliteto in metode vladajočega razreda. Še redkejši so posnetki, katerih izvor in avtorstvo so znani, vsebina dostopna integralno, kontekst izrečenih besed pa jasno razviden in nedvoumen.

Zato toliko bolj preseneča, da si je njihova objava prislužila tako površno pozornost slovenskih medijev in se tako hitro poslovila iz naslovnic – ali pa se na njih sploh ni znašla.

To je bržkone zaradi drugih pomembnih dogodkov, ki te dne zaposlujejo slovensko politiko in javno sfero, od interpelacije ene najpomembnejših ministric Golobove vlade, skorajšnjega remonta NEK-a, oživljanja načrtov za logistični center v Beltincih in drugih usodepolnih dogodkov, ki te dni polnijo strani slovenskega časopisja skupaj z recepti za kuhano šunko in barvanje pirhov.

Ni čudno, torej, da za posnetke tesne Jankovićeve sodelavke, ki izrecno postavljajo na laž njeno pričevanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo in razkrivajo modus operandi na samem vrhu občinske hierarhije v prestolnici, ni bilo prostora.

Škoda. Kajti v njih je marsikaj, kar bi v drugačnih okoliščinah predstavljalo prvorazredni škandal in sprožilo glasne zahteve po odstopih.

A ker vemo, da takšnega ogorčenja tu ne gre pričakovati – in prav zato, ker to vemo –, velja pozorno prisluhniti strategiji argumentacije, ki jo je Mazejeva ubrala na svojih obiskih pri občanu.

Ta je namreč dragocen element za razumevanje politične kulture, s pomočjo katere Janković vlada Ljubljani. In njenih implikacij v širši slovenski politiki.

Protest proti kanalu C0 (Foto. Borut Živulović/BOBO)

Jernejca na posnetkih, ki jih je na skrivaj posnel, slišimo govoriti enako, kot govori na protestnih shodih, izjavah za medije in svojih pričevanjih pred preiskovalno komisijo.

To je gotovo tudi razlog, zakaj se je posnetke, ki jih je posnel brez soglasja sogovornice in torej nezakonito, odločil dati v javnost, čeprav se dobro zaveda, da ga utegnejo zaradi tega doleteti zakonske sankcije.

Posnetki namreč potrjujejo njegovo resnicoljubnost in na laž postavljajo županovo sodelavko, ki je pod prisego izjavila, da nikoli ni prejudicirala odločitev upravne enote, in zanikala, da bi bil župan Janković kakorkoli vpleten vanje.

Na posnetku pa na Jernejčevo pritoževanje, češ, da je občina že vse dogovorila z upravno enoto, z mešanico arogance in ciničnega realizma odvrne: “In kaj boste naredili?”

Uroš Jernejc, kanal CO, preiskovalna komisija
Uroš Jernejc pred parlamentarno preiskovalno komisijo v zadevi kanal C0 (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Prav to je njen glavni argumentacijski adut. Jernejčevih obtožb o nepravičnosti postopka, pristranskosti inštitucij in korupciji sploh ne spodbija. Ravno nasprotno, pritrjuje jim, jih podžiga z lastnimi anekdotami (ki so včasih prav pikantne).

Njena poanta je: glejte, proti nam ne morete nič; dovoljenje za gradnjo bomo tako ali tako dobili, zlepa ali zgrda, in tudi sama sem zgolj dekla župana, ki si je ubil v glavo, da rabi prav vašo njivo – in če je ne bo, me bo ubil (pri slednjem gre za dobesedni citat njenih besed).

Torej: predajte se, ker nimate nobene možnosti za nepristransko obravnavo vaše zadeve; in če se predate, vas bomo že nekako poplačali … Skratka: ne računajte na inštitucije, pravna država je šala.

Ni čudno, da je ravno ta del njenega sporočila z velikim veseljem sprejeli Jankovićevi nasprotniki na desnici, ki so blizu SDS.

Ti so cinično strategijo županove sodelavke, ki je proti občanu uporabila argumentacijo čistega mafijskega tipa (v slogu: “Kaj boš hodil na policijo, saj ti iz osebnih izkušenj lahko povem, kako je pokvarjena, podkupljena in nemočna”), vzeli kot kronski dokaz, da so imeli vseskozi prav: “Glejte, saj sami priznavajo: levica je ugrabila državo, pravna država je šala, smešno je pričakovati, da bodo inštitucije nepristransko opravile svoje delo.”

In kot smo videli na primeru RTV, postanejo vsi argumenti o pristranskosti javnega zavoda ali institucije (ki jim je marsikdaj mogoče pritrditi) legitimacija njenega prevzema.

Kajti če ne moremo več verjeti v to, da lahko institucije delujejo zakonito in nepristransko, potem je vprašanje le, kdo bo koga – kdo je tisti, ki drži inštitucije pod kontrolo in z njimi brezobzirno uveljavlja svoje interese.

Kar je natanko logika, na podlagi katere je Orbán po kolapsu postkomunistične levice in liberalcev prevzel popolno oblast na Madžarskem.

Otvoritev center Rog
Župan Ljubljane Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Cinizem, ki je pod Jankovićem postal nenapisana, a vseprisotna spontana ideologija mestne občine ljubljanske – ukoreninjena, kot lahko slišimo na Jernejčevih posnetkih, v najvišjih ešalonih občinske uprave – tako na široko odpira vrata iliberalni politiki. In kdor se ne zoperstavi temu cinizmu, naj molči tudi o iliberalizmu.

***

Luka Lisjak Gabrijelčič je zgodovinar, politični analitik, član uredniškega odbora Razpotij in raziskovalec na Central European University v Budimpešti.

Zapis ne odraža nujno stališč uredništva. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje