Se bo predsednica ljubljanskemu županu javno opravičila? Nataša Pirc Musar: “Ne”

Po tem, ko je ljubljanski župan Zoran Janković po še enem preobratu v zadevi kanal C0 predsednico republike pozval, naj se njemu in ljubljanski občini javno opraviči, mu Nataša Pirc Musar zdaj odgovarja v intervjuju za N1. Na vprašanje, ali se mu bo opravičila, je rekla: "Ne". Kako predsednica to utemeljuje? In ali se bo odzvala tudi na vabilo parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja z ugotavljanjem zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0?

V intervjuju za N1, ki smo ga posneli danes in ga bomo na n1info.si objavili v soboto, je predsednica republike Nataša Pirc Musar med drugim odgovorila ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je predsednico pozval, naj se njemu in ljubljanski občini javno opraviči zaradi njenega poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0.

Predsednica Nataša Pirc Musar je ljubljanskega župana Zorana Jankovića lani namreč kar dvakrat pozvala, naj začasno prekine gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje. Janković ji je takrat odgovoril, naj uporabi svojo politično moč in ustavi projekt gradnje povezovalnega kanala C0, a naj potem prevzame tudi vso odgovornost. Zdaj pa je pristojno ministrstvo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal C0, ni potrebna.

Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

“Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe? Pričakujem njeno javno opravičilo, kajti v pravni državi je pravilno, da prva oseba v tej državi, tista, ki ima svojo moralno držo in moralno težo izjemno visoko, sporoči javnosti, da je bila v svojih izjavah s strani tistih, ki so ji pripravljali dokumentacijo, zavedena,” je v torek dejal ljubljanski župan Janković.

V intervjuju za N1, ki smo ga posneli danes in ga bomo objavili v soboto, smo predsednico Natašo Pirc Musar vprašali, ali se namerava ljubljanskemu županu opravičiti. Odgovorila je: “Ne”. Nato pa dodala, da so v njenem uradu podrobno gradnjo povezovalnega kanala C0 podrobno preučili, preden so napisali pravno mnenje.

V soboto na N1 intervju s predsednico republike Natašo Pirc Musar

Celoten intervju s predsednico republike Natašo Pirc Musar, v katerem govori tudi o najbolj vročih aktualnih političnih vprašanjih, pa tudi o tem, kdo ji svetuje ter katere predvolilne obljube se ne drži in zakaj ne, bomo na n1info.si objavili v soboto.

“Za tem mnenjem še vedno stojim s svojo ekipo, je pa malce nenavadno, kako se ta odločitev po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade. Najprej presoja ni bila potrebna, potem je bila potrebna, zdaj spet ni. Ko sem s svojo ekipo pisala to pravno mnenje, je veljalo mnenje agencije za okolje, ki je presojo vplivov na okolje zahtevala. Ta sklep je bil takrat veljaven in na tej podlagi smo mi pripravili pravno mnenje,” je v pogovoru za N1 pojasnila predsednica republike.

Kot pravi, jo je vabilo na sejo preiskovalne komisije državnega zbora, ki se ukvarja z ugotavljanjem zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, nekoliko presenetilo. Povabili so jo kot pričo. “Vabilu se bom odzvala, ni dostojno, da bi ga odklonila. Šla bom, povedala pa bom to, kar vem in kar smo v uradu takrat preučili in na podlagi česa je takrat nastalo to naše pravno mnenje,” je pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje