Slovenija bo Ukrajini namenila dodatnih šest milijonov evrov

Slovenija 21. Jun 202320:26 6 komentarjev
Bahmut
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Slovenija je na konferenci o okrevanju Ukrajine najavila dodatnih šest milijonov evrov pomoči. "Naše dejavnosti so usmerjene v razminiranje, rehabilitacijo žrtev vojne, psihosocialno pomoč otrokom in njihovim družinam ter pomoč na področju zdravstva," je povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

Slovenija je danes na konferenci o okrevanju Ukrajine v Londonu najavila dodatnih šest milijonov evrov pomoči, namenjene obnovi in blaženju posledic vojne. Na pomoč pri obnovi so pripravljena tudi slovenska podjetja.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar je ob tem spomnil na vso dosedanjo pomoč Slovenije, ki načrtuje tudi novo.

Žbogar je poudaril, da je Slovenija od prvega dne vojne solidarna z Ukrajino in ji nudi izdatno vsestransko pomoč in politično podporo. Kot je spomnil, se je pred kratkim Slovenija odzvala s humanitarno pomočjo žrtvam poplav po zrušenju jezu na hidroelektrarni Nova Kahovka.

“Za pomoč Ukrajini pri blaženju posledic vojne je slovenska vlada te dni namenila dodatnih šest milijonov evrov in načrtuje še nadaljnjo pomoč. Naše dejavnosti so usmerjene v razminiranje, rehabilitacijo žrtev vojne, psihosocialno pomoč otrokom in njihovim družinam ter pomoč na področju zdravstva,” je povedal.

V luči gospodarskih izzivov se po njegovih besedah pripravljajo, da pri obnovi Ukrajine pomagajo skupaj s svojimi izvajalskimi institucijami in slovenskimi podjetji.

“Slovenska vlada pripravlja uredbo o zavarovanju mednarodnih gospodarskih poslov v Ukrajini v času vojne. Ta bo slovenskemu zasebnemu sektorju olajšala vlaganje v prednostne projekte in sektorje ukrajinskega gospodarstva, kar bo prispevalo k prepotrebnemu družbenemu in gospodarskemu okrevanju,” je pojasnil.

samuel žbogar
Srdjan Živulović/BOBO

Konference, ki se bo končala v četrtek, se sicer udeležujejo voditelji in predstavniki več kot 60 držav ter delegati številnih korporacij in multinacionalk. Cilj konference je med drugim tudi pritegniti zasebni sektor ter razvojne in finančne institucije k naložbam v državi ter sodelovanju pri njeni obnovi.

Po navedbah gostitelja, britanskega premierja Rishija Sunaka se je že več kot 400 podjetij iz 38 držav zavezalo k sodelovanju pri obnovi Ukrajine. Konference se udeležujejo tudi predstavniki SID banke in slovenskih podjetij, so navedli na zunanjem ministrstvu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru na daljavo dejal, da bi njegova država lahko bila “največji vir gospodarske, industrijske in tehnološke rasti v Evropi v desetletjih in desetletjih”.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje