Slovenija mora sprejeti begunca, ki ga je policija nezakonito izgnala

Slovenija 28. Avg 202113:19 2 komentarja
begunci žica
Borut Živulović/Bobo

Slovenske oblasti morajo beguncu iz Kameruna, ki ga je policija dvakrat nezakonito izgnala na Hrvaško, omogočiti vrnitev in dostop do azilnega postopka, je v prelomni sodbi odločilo vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je v pravnomočni sodbi določilo, da morata slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) prosilcu za azil iz Kameruna, ki ga je slovenska policija dvakrat nezakonito izgnala na Hrvaško, omogočiti vrnitev v Slovenijo in dostop do azilnega postopka, poroča Dnevnik. Do tega je upravičen, saj je domovino zapustil kot žrtev medetičnega konflikta.

V prvotnem sodnem postopku je bila Kameruncu dosojena tudi odškodnina v višini 5000 evrov, a ga je zdaj sodišče napotilo na ločeno odškodninsko pravdo, še piše časnik.

Gre za prvo tovrstno sodbo v Sloveniji, ki bi lahko končno prekinila nezakonite izgone prebežnikov na Hrvaško in od tam v Bosno in Hercegovino.

Zaskrbljujoče je sicer dejstvo, da je bila sodba vrhovnega sodišča sprejeta že aprila, a MNZ Kameruncu še vedno ni izdal potovalnega dovoljenja, da bi lahko legalno prispel na slovensko mejo, poroča Dnevnik. »Prisiljen sem, da vedno znova poskušam priti do Slovenije peš, a vsakič ko prečkam mejo (med BiH in Hrvaško), me ustavi hrvaška policija, me pretepe in mi zažge stvari. Zadnjič so me vrnili (v BiH) samo v spodnjicah. V takih trenutkih se sprašujem, ali sploh obstaja pravičnost na tem svetu,« je po pisanju časnika sporočil begunec, ki je po pozitivnih odločitvah sodnikov večkrat poskušal sam priti do Slovenije.

Po informacijah časnika je generalni direktor policije Anton Olaj osebno sporočil, da se omenjeni begunec lahko zglasi na katerem koli mejnem prehodu, a jasno je, da slednji slovenske meje sam ne more doseči.

Podobne sodbe kot slovensko vrhovno sodišče je v minulih mesecih sprejelo že več sodišč v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, še piše Dnevnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje