Slovenija odslej z lastno gasilsko floto letal za gašenje

Slovenija 30. Nov 202314:29 4 komentarji
LETALO
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi Slovenija bo postala država "z lastno gasilsko floto letal za gašenje", so sporočili z ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. S pomočjo evropskih sredstev so namreč kupili štiri nova letala za gašenje iz zraka.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt izgradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka oz. za nakup štirih gasilskih letal Air Tractor. Kohezijski sklad bo za projekt v vrednosti 23,3 milijona evrov prispeval 15,5 milijona evrov.

“S pomočjo kohezijskih sredstev Slovenija na področju zaščite in reševanja pridobiva pomembne dodatne zmogljivosti za gašenje požarov ter zaščito ljudi in premoženja,” so na ministrstvu v sporočilu za javnost navedli besede ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška.

Uprava za zaščito in reševanje je v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, kupila nova manjša letala za gašenje iz zraka. Gre za dve dvosedežni letali AT-802 in dve enosedežni letali AT-802 za gašenje iz zraka – dve od teh sta že v Sloveniji, preostali dve pa bosta dobavljeni predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

Letali Air Tractor Fire Boss za gašenje iz zraka sta se prejšnji teden vrnili iz Španije, kjer sta bili od 26. septembra na montaži plovcev. Letali imata novo oznako AT-802 Fire Boss, po novem pa ju je mogoče polniti tudi na ustreznih vodnih virih, so takrat sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

“Slovenija se bo s to pridobitvijo pridružila ostalim članicam EU, ki imajo svojo lastno gasilsko floto letal za gašenje,” je dodal minister Jevšek. Naša država bo s tem nakupom pridobila materialno-tehnična sredstva, ki predstavljajo predpogoj za vzpostavitev celovitega sistema zagotavljanja zmogljivosti za gašenje iz zraka tako znotraj meja Slovenije kot v širšem območju Evropske unije, so še sporočili z ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje