Slovenija pred 30 leti razglasila svojo samostojnost

Slovenija 26. Jun 202108:17 > 08:27 1 komentar
Milan Kučan
Srdjan Živulović/ BOBO DIA

Pred 30 leti je Slovenija na Trgu republike slovesno razglasila samostojnost in neodvisnost. Na drogu pred DZ je zastavo dotedanje jugoslovanske republike Slovenije zamenjala zastava novonastale države Slovenije. Veselje pa ni trajalo dolgo, saj se je kmalu začela 10-dnevna osamosvojitvena vojna.

Takratni predsednik predsedstva Republike Slovenije in pozneje prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan je na slovesni prireditvi ob prvem dvigu slovenske zastave povedal znameniti stavek: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan”.

Ključne dokumente skupščina sprejela že dan prej

Ključne dokumente, potrebne za osamosvojitev, je slovenska skupščina sicer sprejela že dan prej. Ob 30-letnici samostojne Slovenije je v petek potekala državna proslava na Trgu republike. Slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor je izpostavil pomen skupnih ciljev, sodelovanja in premagovanja razlik za gradnjo boljše skupne prihodnosti. Čeprav je bila enotnost pred 30 leti odločilnega pomena, po njegovem mnenju tudi takrat ni bila samoumevna.

Slovenija pred predsedovanjem Sveta EU

Na letošnji proslavi so slovesno obeležili skorajšnje predsedovanje Slovenije Svetu EU. Premier Janez Janša je tako od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve simbolično dobil darilo, kompas, v pomoč pri vodenju Sveta EU. Ob tem je Janša posvaril pred uporabo dvojnih meril, zato je napovedal, da se bo Slovenija borila za enake vatle za vse.

Pred proslavo sta potekali tudi slavnostni seji DZ in DS. Kljub jubileju pa tudi tokrat ne bilo enotne udeležbe na proslavi. Dve uri pred tem se je na Prešernovem trgu začela alternativna proslava, ki so jo petkovi protestniki poimenovali Praznik ljudstva. Udeležence so nagovorili predstavniki različnih družbenih sfer. V duhu obletnice se bo premier danes popoldne udeležil tudi proslave Ponosni na Vrhpolje – osamosvojitveni dogodki dan prej v Vrhpolju pri Vipavi. Zvečer pa se bo udeležil osrednje slovesnosti Občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Na obeh proslavah bo predsednik vlade slavnostni govornik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje