Slovenija še vedno ni sporočila imen evropskih tožilcev

Slovenija 19. Maj 202116:43 > 16:49 0 komentarjev
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič
Bobo

Evropsko javno tožilstvo, ki je še v nastajanju in bo predvidoma začelo delovati poleti, je sporočilo, da le še Finska in Slovenija nista sporočili imen evropskih delegiranih tožilcev.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) naj bi začelo delovati 1. junija letos. Organ, ki ima sedež v Luksemburgu, bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe v povezavi s kaznivimi dejanji, ki škodujejo finančnim interesom EU.

Med 22 državami, ki so se odločile za pridružitev pobudi, samo še Slovenija in Finska nista predlagali kandidatov za evropska delegirana tožilca.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynerds je ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič že 15. februarja v pismu pozval, naj seznam kandidatov tožilstvo posredujejo čim prej, s skrajnim datumom 18. maja.

Ministrica je dejala, da je sama naredila vse potrebno in da mora kandidata potrditi vlada. Predlagala je specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler. Po informacijah Dela pa se pripravlja sklep, naj vlada naloži pravosodnemu ministrstvu ponovitev poziva za imenovanje delegiranih evropskih tožilcev zaradi domnevnih napak, češ, da bi morali imenovanje izvesti po vzoru tistega za evropskega tožilca.

Kako bo organizirano tožilstvo?

Tožilstvo bo delovalo na strateški in operativni ravni – prvo bodo vodili s sedeža v Luksemburgu, druga pa se vzpostavlja v posameznih državah članicah. Evropska glavna tožilka bo Romunka Laura Codruta Kövesi, v kolegiju tožilcev pa bo po en predstavnik iz vsake države. Slovenijo zastopa Jaka Brezigar.

Države članice zaradi goljufij vsako leto izgubijo vsaj 50 milijard evrov prihodkov iz DDV, opozarja Bruselj.

Tožilstvo bo tesno sodelovalo z nacionalnimi organi kazenskega pregona, pa tudi z Eurojustom in Europolom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!