Sloveniji se je bližala nova fronta, a je na poti oslabela

Slovenija 12. Jul 202310:41 > 12:44 0 komentarjev
Neurje
Uroš Kokol/N1

Po jutranjih nevihtah, ki so v nekaterih delih države povzročile nekaj preglavic, se je približevala nova fronta s padavinami, ki naj bi sredi dneva zajela Slovenijo. A je na poti oslabela.

Po jutranjih padavinah in grmenju se Sloveniji se je iz Italije okoli pol desetih dopoldan bližal nov nevihtni pas, a je na poti do Slovenije oslabel.

Kot je dopoldan pojasnil dežurni prognostik z agencije za okolje, bi nevihte lahko zajele zahodne in severozahodne kraje. “To so taki procesi, ki v izračunih modelov žal niso napovedani, zato smo precej negotovi pri napovedovanju. Včasih take nevihte oslabijo in ne pridejo do nas, včasih se pa lahko tudi okrepijo. Smo že doživeli, da so razpadle, še preden so prišle do nas,” je še povedal.

“V popoldanskih urah se bodo v Avstriji razvile posamezne močnejše nevihte celice, ki pa vpliva na vreme pri nas ne bodo imele. Temperature bodo hitro po kratki osvežitvi hitro narasle, tako da bo v popoldanskih urah spet več konvektivne energije,” piše v napovedi Neurja.si. Razvoja posameznih nevihtnih celic ne pričakujejo, a se obeta prehod nove fronte v noči na četrtek. “Razvoj dogodkov in poteka dogajanj je zelo težko napovedati – lahko se zgodi, da bo potoval severneje in le oplazil severozahod in zahod Slovenije. Tovrstni nevihtni sistemi običajno prinašajo silovit veter in močne nalive, zato obstaja možnost obsežnega vetroloma. Pojav toče je redek,” so še pojasnili na spletni strani Neurje.si.

Bo pa povsem drugače v četrtek, ko se bodo čez dan v osrednjem delu države že začele razvijati nevihtne celice, ki so lahko tudi močnejše. Agencija za okolje je za četrtek izdala opozorilo. Ob nevihtah bodo predvidoma že dopoldne začele naraščati predvsem manjše reke v severni Sloveniji, čez dan pa v večjem delu države, je zapisano na Twitterju. Zaradi tega obstaja verjetnost hitrega naraščanja hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinskih in zalednih voda.

Kot so še zapisali na Facebook strani Arsa, se bo v noči na petek vremensko dogajanje umirilo, nato nas čaka več stabilnih in sončnih dni. “Vročina se bo ob koncu tedna ponovno stopnjevala, najvišje dnevne temperature bodo v začetku prihodnjega tedna lahko dosegle okoli 35 stopinj Celzija, sredi tedna se bo povečala verjetnost za nastanek vročinskih neviht, vročina pa bo najverjetneje nekoliko popustila,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!