Slovenijo zajele obilne padavine: “Nalivi lahko povzročijo hudourniške poplave”

Slovenija 15. Sep 202214:39

Danes in jutri lahko nad Slovenijo pričakujemo burno dogajanje – nevihte in nalive. Padlo bo veliko dežja, ponekod tudi več kot vse poletje. Zaradi slabe napovedi je Agencija RS za okolje izdala opozorilo, Geološki zavod Slovenije pa svari pred povečano verjetnostjo zemeljskih plazov. "Čeprav je suho, lahko takšni nalivi povzročijo hudourniške poplave," opozarja meteorolog Blaž Šter.

Okrepljeni jugozahodnik je nad naše kraje prinesel veliko pošiljko vlage. Obilne padavine in močan veter ponekod po državi že povzročajo številne težave. Iz različnih krajev poročajo o odkritih strehah in težavah z meteorno vodo.

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter je za N1 povedal, da lahko v naslednjih urah pričakujemo kar burno dogajanje, torej nevihte in nalive. Kot je dodal, so vremenoslovci dopoldan že zaznali dve močnejši nevihti. Ena je potovala iznad Sredozemskega morja čez Trst in potem v notranjost države (nad Postojno, Sežano), druga pa je potovala čez Štajersko (Celje, Rogaška Slatina).

“Danes lahko pričakujemo veliko dežja. Težišče padavin bo bolj na severu oziroma v osrednjem delu Slovenije, čeprav se nalivi pojavljajo tudi drugod. Vreme bo zelo dinamično,” je povedal Šter in dodal, da lahko danes pade veliko dežja, obilne padavine pa se bodo nadaljevale tudi jutri. Končna akumulacija padavin bo velika. “Marsikje lahko pade tudi več kot 200 milimetrov padavin, kar je – za primerjavo – več, kot je dežja ponekod padlo vse poletje. Tudi to je več kot mesečna količina padavin,” je dodal.

Hidrologi budno spremljajo razmere

Zaradi vremenske napovedi so na Arsu izdali opozorilo: “Danes bodo predvsem v severni polovici Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi.” Po Šterovih besedah se na te razmere pripravljajo tudi hidrologi, ki jih budno spremljajo. “Čeprav je suho, lahko takšni nalivi povzročijo hudourniške poplave. Nas to seveda malo skrbi,” je povedal in dodal, da je  točno dogajanje zelo težko napovedati.

Po Šterovih besedah je sicer september mesec, ko je največ močnih nalivov. “To je obdobje, ko je povečan dotok vlage iznad Sredozemlja. Obenem pa je ozračje še nestabilno. Vemo, da so tudi nevihte pomembne pri tem, da so velika dviganja v ozračju, zaradi tega so lahko ti nalivi septembra problem. Spomnimo se poplav, ki so bile v Železnikih. Podoben tip padavin bo tudi ta teden,” je dodal.

Zaradi močnih padavin nevarnost plazov

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je sporočila, da bo po podatkih Geološkega zavoda Slovenije v četrtek popoldan in zvečer zaradi napovedanih povečanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije (predvsem severozahodna, osrednja, jugovzhodna in severovzhodna Slovenija). Zemeljski plazovi se lahko sprožijo tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so dodali.

Ob tem prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.