Huda ura: nalivi, kot jih ni bilo že desetletja

Slovenija 29. Sep 202121:43 > 23:14 1 komentar
Podhod Plava laguna
N1

Slovenijo je zajela močna nevihta, ponekod je zapadlo toliko dežja, kot ga ni že desetletja. Tla je zadelo precej strel, v Kranju je v pol ure zapadlo 30 milimetrov padavin.

Zvečer je Slovenijo zajela močna nevihta. Meteorolog Blaž Šter je pojasnil, da gre za poletni tip nevihte in da je precej strel zadelo tudi tla. “Domača postaja južno od Kranja je v pol ure izmerila 30 milimetrov padavin,” je zapisal na Twitterju in dodal, da je ponekod zapadlo tudi več padavin.

Na Goričkem v pol ure za več kot stoletno povratno dobo padavin

Na postaji v Krajinskem parku Goričko je bil zvečer izjemen naliv. Le v pol ure je zapadlo 52 milimetrov padavin, kar je več kot 100 letna povratna doba. Tudi za Bežigradom je v 10 minutah zapadlo 25 milimetrov, gre za naliv s povratno dobo 25 let.

Pogasili tudi požar, ki je nastal po udaru strele

Uprava za zaščito in reševanje poroča o več nevšečnostih. Tako so že začeli iz objektov po državi izčrpavati meteorno vodo in pogasili požar, ki je nastal po udaru strele. Zaenkrat o težavah z meteorno vodo poročajo iz Beltincev, Cankove, Laškega, Lendave, Ljutomera, Murske Sobote, Odrancev, Puconcev in Rogaševcev.

V Beltincih so gasilci denimo vodo izčrpali iz štirih stanovanjskih objektov.

V Celju se je drevo podrlo na železniško progo, vzdrževalci bodo podrto drevo odstranili. Poplavilo je tudi prostore gasilskega doma PGD Ostrožno v Celju. V Laškem je več dreves padlo čez ceste, poročajo tudi o poplavljenih hišah in poškodovanih lokalnih cestah.

Do jutra naj bi dež ponehal

Po napovedi agencije za okolje se bodo padavine v prvem delu noči od severa razširile nad večji del Slovenije, vmes bo tudi kakšna nevihta. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Do jutra bo dež marsikje že ponehal. V četrtek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo dopoldne še oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. Popoldne se bodo oblaki trgali.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje