Slovenka v Braziliji šele zdaj prejela glasovnico za referendum

Slovenija 04. Avg 202119:30 > 05. Avg 2021 12:10 4 komentarji
Glasovnica
N1

Državljanka Slovenije, ki živi v Braziliji, in se je pravočasno prijavila za glasovanje po pošti iz tujine, je glasovnico za glasovanje na referendumu o vodah prejela v torek, več kot tri tedne prepozno.

Glasovanje na referendumu o spremembah zakona o vodah, ki je potekal 11. julija, je spremljajo več nepravilnosti, o katerih smo poročali že v času pred referendumsko nedeljo. Med tistimi, ki svojega glasu ni mogla oddati, saj ni pravočasno prejela glasovnice, je državljanka Slovenije, ki živi v Braziliji. Glasovnico – popackano in pomečkano – je sogovornica, ki želi ostati neimenovana, prejela šele ta torek (3. avgusta), več kot tri tedne prepozno.

Glasovnica Glasovnica
N1
Glasovnica Glasovnica
N1
Glasovnica Glasovnica
N1
Glasovnica Glasovnica
N1
Glasovnica Glasovnica
N1

Državna volilna komisija (DVK) je kot veljavne glasovnice upoštevala tiste, ki so imele poštni žig z nedelje, 11. julija (pred 19. uro).

“Glasovnica je prispela v torek – vsa pomečkana in popackana. Ne vem, kje se je zataknilo, ni pa to prvič, da pošta iz Slovenije potuje tako dolgo,” nam je sporočila državljanka in dodala, da je bila glasovnica “prestavljena v drugo kuverto [brazilskega distributerja Correios, op. a] nekje na poti.” Kot nam je pojasnila, ne ve, zakaj je bilo gradivo prestavljeno – to namreč ni običajna praksa. Da je bilo gradivo prestavljeno, je razvidno iz štampiljke in nalepke distributerja.

Kot nam je še sporočila, je poleg tega zaradi načina pakiranja ob odpiranju po nesreči še sama poškodovala poslano gradivo. “Pojma nimam, kaj se je zgodilo na poti. Je pa jasno, da glasovati zdaj ne morem več,” nam je povedala.

Direktor DVK Dušan Vučko je sicer v preteklosti opozarjal, da DVK ne more zagotavljati, da bodo slovenske in tuje poštne storitve svoje delo opravile in da je takšen način glasovanja vedno tvegan. Z DVK so nam sporočili, da nimajo vpliva na prenos pisemskih pošiljk. “Prav tako ne moremo podati ocene v zvezi s poškodbo ovojnice (popackana in pomečkana) ali se je to zgodilo že pri Pošti Slovenije, ali pa je za tako ovojnico odgovorna tuja pošta,” so dodali.

Na referendumu o spremembah zakona o vodah je 13,25 odstotkov volilcev podprlo spremembe, 86,75 odstotkov pa je glasovalo proti. Volilna udeležba je bila 46,46-odstotna. DVK je sicer prejela 5.085 obvestil volivcev za glasovanje po pošti iz tujine, skupaj jih je bilo vrnjenih 3.235.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje