Slovenska biologinja prejemnica nagrade Wolfganga Staaba za varstvo narave

Slovenija 11. Nov 202121:51 0 komentarjev
Reka Mura
Stane Klemenc/BOBO

Slovenska biologinja Andreja Slameršek je letošnja prejemnica prestižne nagrade Wolfganga Staaba za varstvo narave. "Je pomemben vzor vsem, ki se zavzemajo za naravo, kljub včasih ostrim napadom uradnih in vladnih krogov," je ob tem povedal izvršni direktor organizacije RiverWatch Ulrich Eichelmann.

Slovenska biologinja Andreja Slameršek je letošnja prejemnica nagrade Wolfganga Staaba za varstvo narave. Naravovarstvenici je namreč s podporo nevladnih organizacij uspelo ustaviti več načrtovanih hidroelektrarn, ki bi uničile edinstvene, ekološko dragocene poplavne pokrajine rek Mura in Sava, so sporočili iz Fundacije Schweisfurth.

Slamerškova, rojena leta 1980 na Ptuju, se je po študiju kemije in biologije zaposlila na Zavodu RS za varstvo narave, med letoma 2016 in 2020 je bila direktorica podjetja Naravovarstveno svetovanje, ki ga je ustanovila, od leta 2015 pa je častna predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije. Nagrado je za svoje izjemno prizadevanje za naravo evropske vrednosti prejela danes.

“Andreja Slameršek je uspela širši javnosti predstaviti velik pomen varstva rek in to vprašanje uspešno umestiti na politično agendo. S podelitvijo nagrade Wolfganga Staaba za ohranjanje narave za leto 2021 jo želimo podpreti pri njenem pomembnem delu in počastiti njeno izjemno predanost,” je odločitev za nagrado utemeljila žirija.

“Borka, ki pomembno prispeva k ohranjanju dragocenih obrečnih pokrajin”

Kot je na podelitvi v Münchnu dejal izvršni direktor organizacije RiverWatch Ulrich Eichelmann, bi bile načrtovane elektrarne na Muri in Savi brez neutrudnega strokovnega angažmaja Slamerškove verjetno že odobrene. “Andreja je borka, ki pomembno prispeva k ohranjanju dragocenih obrečnih pokrajin. Je pomemben vzor vsem, ki se zavzemajo za naravo, kljub včasih ostrim napadom uradnih in vladnih krogov. V boju proti Goljatom potrebujemo več Davidov, kot je Andreja,” je dodal.

Po načrtih naj bi na reki Muri zgradili skupaj osem hidroelektrarn in reko zajezili v dolžini več kot 50 kilometrov. Reka Sava pa naj bi se spremenila v trak rezervoarjev na velikih površinah. Slamerškova je večinoma prostovoljno pisala in usklajevala vloge in pritožbe več naravovarstvenih organizacij v vseh ustreznih postopkih pridobivanja dovoljenj za gradnjo hidroelektrarn. Povezovala je prebivalce in različne politične in kulturne skupine, organizirala okrogle mize, filmske večere, razstave in medijske akcije.

Od leta 2019 je uporaba reke Mure v energetske namene izključena iz slovenskega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. Leta 2019 je upravno sodišče zaradi formalnih in vsebinskih pomanjkljivosti ustavilo gradnjo načrtovane hidroelektrarne Mokrice na reki Savi, poleti pa je to odločitev potrdilo tudi vrhovno sodišče. Tako sta reka Sava in njena edinstvena ribja favna za zdaj zaščiteni.

Nagrado Wolfganga Staaba za ohranjanje dediščine financira Sklad Wolfganga Staaba za ohranjanje dediščine Fundacije Schweisfurth. Da bi ohranili in obnovili naravno stanje rek in poplavnih območij, se vsako leto podeli nagrada v višini 20.000 evrov za posebne dosežke na področju trajnostnega razvoja rečnih in poplavnih pokrajin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!