Slovenska in madžarska predsednica “na istem bregu”: Različnost nas samo bogati

Slovenija 05. Dec 202306:52 > 18:45 5 komentarjev
Madžarska in slovenska predsednica
Foto: X/@KatalinNovak_HU

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je skupaj z madžarsko kolegico Katalin Novak obiskala Prekmurje. Obisk sta začeli v Lendavi, kjer sta namenu slovesno predali novozgrajene prostore Dvojezične srednje šole Lendava. Srečali sta se tudi z županom Janezom Magyarjem in opravili pogovor za zaprtimi vrati. Srečanje sta sklenili v Dubrovniku, kjer sta se srečali s prebivalci in odgovarjali na vprašanja. Po besedah Pirc Musar sta z madžarsko predsednico "na istem bregu", saj se obe zavedata, da vsi, tako manjšinsko kot večinsko prebivalstvo, skupaj prispevajo h kulturi naroda.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak sta skupaj obiskali Prekmurje.

Teme današnjega pogovora so bile dvostransko sodelovanje med državama, slovenska manjšina na Madžarskem ter madžarska manjšina v Sloveniji in pomen dvojezičnosti.

Ob slovesnosti v prenovljeni Dvojezični srednji šoli Lendava je Pirc Musar dejala, da je prisotnost dveh predsednic na dogodku dokaz prijateljstva in zaveze sosednjih držav k spodbujanju prijateljstva, sobivanja, učenja in spoštovanja raznolikosti. Veseli jo, ker sta obe državi pomagali, da se je šola še razširila.

Vrednost novozgrajenega dela šole je 666.000 evrov. Od tega je Madžarska prispevala 136.000 evrov, ostalo pa Slovenija. Gradbena dela so začeli konec leta 2022 in jih zaključili junija letos. Septembra so že začeli uporabljati 250 kvadratnih metrov novih prostorov. Šola je z njimi bogatejša za novo učilnico za pedagoško vzgojo, frizersko učilnico s 14 učnimi mesti ter kabinet in čajno kuhinjo, je povedala ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl.

“Prizadevanja ravnateljice, podpora šoli s strani obeh držav, podpora lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske narodne skupnosti, ki so sodelovali pri projektu širitve šole, kaže na zavedanje vseh, da je za prihodnost regije predvsem treba spodbujati izobraževanje mladih regije,” je v nagovoru dejala Pirc Musar.

Obe predsednici se obenem strinjata, da je treba člane vseh narodnih skupnosti podpirati ter da je dvojezičnost velika prednost, pa je dodala madžarska predsednica Novak.

“Nekdo zato, če se mu prepreči uporaba madžarskega maternega jezika, ne bo dober slovenski državljan. Prav tako ne bo nekdo dober madžarski državljan, če mu kot porabskemu Slovencu na Madžarskem preprečimo uporabo slovenščine. Vse države ne razumejo pomembnosti bogastva narodnih manjšin, a s slovensko predsednico se zavedava, da član narodne skupnosti ni sovražnik, ampak zaveznik,” je dejala.

Iz Lendave sta predsednici odšli v Radmožance, kjer sta si ogledali Hišo priložnosti, sledil je še obisk v Dobrovniku, kjer sta se srečali s prebivalci in odgovarjali na vprašanja. Po besedah Pirc Musar sta z madžarsko predsednico “na istem bregu”, saj se obe zavedata, da vsi, tako manjšinsko kot večinsko prebivalstvo, skupaj prispevajo h kulturi naroda – Madžari v Sloveniji popestrijo slovensko, Slovenci na Madžarskem pa s svojimi posebnostmi obogatijo kulturo njihovega naroda.

“Veliko hodim po svetu in povsod, kjer vidim, da narodi znajo in zmorejo bivati drug z drugim, je to samo velik plus,” je dejala slovenska predsednica.

Meni, da sta lahko Slovenija in Madžarska dober zgled številnim državam po svetu glede urejanja pravic manjšin. Po njenem prepričanju bi moralo biti vsakemu predsedniku vlade, države in ministrom v interesu, da se to neguje in k temu spodbuja mlajše. Kot je dodala, “nas različnost lahko samo bogati in nič drugega”.

Povedala je, da je bila od prevzema položaja dvakrat v Porabju, dvakrat pri Slovencih v Italiji, koroški Slovenci pa so prišli k njej v Ljubljano. “Iz Madžarske od tamkaj živečih Slovencev vedno dobim odgovor, da večjih problemov ni, medtem ko drugje so. A med najinima dvema državama jih je res tako zelo malo, da sva lahko obe ponosni in zadovoljni,” je dejala.

Novak je na omrežju X sporočila, da se je gostiteljici zahvalila za zgledno spoštovanje pravic madžarske manjšine v Sloveniji in ji zagotovila, da Madžarska enako ravna s slovensko manjšino. “Ko bi le vsak narod cenil svoje narodne manjšine,” je še zapisala madžarska predsednica in se zahvalila Sloveniji.

Med udeleženci srečanja je bil tudi porabski Slovenec Karel Holec, urednik časopisa Porabje, ki ga izdaja Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je na vprašanje, kaj si želijo porabski Slovenci, odgovoril, da so tisto, kar so si želeli, letos že dobili. “To je bilo ljudsko štetje, ki je pokazalo, da nas je več, kot smo bili prepričani, da nas je kar za tretjino več,” in poudaril, da zdaj lahko začnejo delati načrte in vizije za to, kaj želijo doseči.

Dodal je, da za to potrebujejo pomoč obeh držav. “Težko čakamo skupni gospodarski razvojni program, to je zelo pomembno tako za prekmurske Madžare kot za porabske Slovence,” je dejal in dodal, da imajo načrte in če jih dosežejo v naslednjih desetih letih, se ni treba bati, da bo porabskih Slovencev manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje