Slovenska podjetja septembra izvozila za skoraj 5,30 milijarde evrov blaga

Slovenija 04. Nov 202211:20 0 komentarjev
blagovna menjava, luka koper, kontejnerji
Žiga Živulović jr./Bobo

Vrednost blagovne menjave še naprej občutno raste. Slovenska podjetja so septembra izvozila za skoraj 5,30 milijarde evrov blaga, kar je 52,7 odstotka več kot septembra lani. Uvoz blaga je medtem dosegel nekaj več kot pet milijard evrov in bil medletno višji za 33,8 odstotka. Izrazita je medletna rast tudi v devetih letošnjih mesecih skupaj.

Pokritost uvoza z izvozom je bila po podatkih statističnega urada 105,2-odstotna, Slovenija pa je pri blagovni menjavi s tujino ustvarila presežek v vrednosti nekaj več kot 260.000 evrov. Izvoz v članice EU je bil septembra z rahlo več kot tremi milijardami evrov za 31,1 odstotka višji kot leto prej, uvoz iz držav unije pa z 2,84 milijarde evrov za 16,9 odstotka.

Tudi vrednost trgovanja Slovenije z državami zunaj sedemindvajseterice se je zvišala. V to skupino so slovenska podjetja izvozila za 2,29 milijarde evrov blaga oz. 95 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, od tam pa so uvozila za 2,20 milijarde evrov oz. 64,4 odstotka več.

Pri trgovanju z nečlanicami EU pomemben delež predstavljajo tudi t. i. posli oplemenitenja, ki obsegajo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo uvoženega blaga v Sloveniji s ciljem, da se izdela nov ali resnično izboljšan izdelek. S tem se tudi poviša vrednost blaga. Brez teh poslov je izvoz blaga v nečlanice EU dosegel okoli milijardo evrov in bil za 32 odstotkov višji kot v lanskem septembru. Uvoz blaga iz teh držav brez poslov oplemenitenja pa se je ustavil pri približno 1,10 milijarde evrov in bil višji za 61,9 odstotka.

Blagovna menjava s tujino je bila tudi v devetih letošnjih mesecih skupaj bistveno višja kot v enakem obdobju lani. Od januarja do konca septembra so slovenska podjetja izvozila za 39,66 milijarde evrov in uvozila za 42,49 milijarde evrov blaga. Izvoz je bil vrednostno višji za 37 odstotkov, uvoz pa za 44,8 odstotka. Slovenija je v blagovni menjavi v devetmesečju pridelala 2,83 milijarde evrov primanjkljaja, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 93,3-odstotna.

Največ blaga je Slovenija v devetih mesecih izvozila v Švico (21,7 odstotka celotnega izvoza), kjer so bili močno prisotni posli oplemenitenja. Sledile so Nemčija (14,6 odstotka), Italija (10,8 odstotka), Hrvaška (8,5 odstotka), Avstrija (6,5 odstotka) in Francija (3,3 odstotka). Uvozila je največ blaga iz Švice (14,6 odstotka celotnega uvoza), sledile so Nemčija (12,5 odstotka), Italija (11,3 odstotka), Kitajska (9,5 odstotka), Avstrija (8,6 odstotka) in Hrvaška (5,1 odstotka). Z omenjenimi državami je Slovenija ustvarila več kot 60 odstotkov celotne blagovne menjave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!