Slovenske pravnice ustanovile Evropsko združenje žensk pravnic – Slovenija

Slovenija 12. Apr 202314:38 2 komentarja
Univerzitetna profesorica Verica Trstenjak
Borut Zivulovic/BOBO

Slovenija je dobila svoje Evropsko združenje žensk pravnic - Slovenija, ki je del krovne organizacije Evropskega združenja žensk pravnic. Društvo, ki je nastalo na pobudo univerzitetne profesorice Verice Trstenjak, ki je tudi predsednica novoustanovljenega društva, se bo med drugim ukvarjalo s finančnimi vprašanji, povezanimi s plačilom žensk, s pomočjo študentkam in krepitvijo večje solidarnosti med ženskami.

V Sloveniji je bilo ustanovljeno neprofitno in nepolitično Evropsko združenje žensk pravnic – Slovenija, ki je bilo konec marca sprejeto tudi v evropsko krovno organizacijo. Namen društva je spodbujanje združevanja, sodelovanja in promocije pravnic v Sloveniji ter širše, so sporočili iz društva.

Predsednica krovnega Evropskega združenja žensk pravnic Laura Carlson je ob priložnosti pozdravila ustanovitev društva in krepitev povezovanja žensk v pravu. Društvo si bo prizadevalo za dialog v družbi in za izboljšanje zakonodaje v zvezi z enakimi možnostmi in enakopravnostjo, še posebej glede žensk, in učinka te zakonodaje na ženske, so zapisali v društvu.

Želijo si več solidarnosti med ženskami

Med drugim bodo odpirali teme, kot so finančna vprašanja, povezana z enakim plačilom žensk, problematika zastopanosti žensk v organih gospodarskih družb, pomoč študentkam, vpliv umetne inteligence na položaj žensk v družbi, izobraževanje žensk za večjo samozavest in krepitev večje solidarnosti med ženskami, so našteli.

Ob tem pa so napovedali tudi sodelovanje z drugimi društvi v Sloveniji ter organizacijo predavanj, ozaveščanje o pomenu pravnic v pravniških poklicih in s svojimi aktivnostmi opozoriti tudi na širšo problematiko vloge žensk v družbi in iskanja ustreznih rešitev zanjo. V društvu so še posebej opozorili na možnost mentorstva, v katerega bodo kot mentorice vključene njihove članice.

Društvo je bilo ustanovljeno na pobudo univerzitetne profesorice Verice Trstenjak, ki je bila pred tem že aktivna v krovnem združenju, zdaj pa je postala tudi predsednica novoustanovljenega društva. Na občnem zboru aprila 2023 so bili sicer imenovani še vsi organi društva – upravni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče.

Društvo bo med 20. in 22. aprilom aktivno sodelovalo na konferenci krovnega evropskega združenja v Budimpešti. Glavna govorka konference bo Trstenjakova s temo Umetna inteligenca in nediskriminacija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje