Slovenski državljani v Rusiji bodo lahko volili le, če bodo prišli v Slovenijo

Slovenija 08. Apr 202215:43 1 komentar
DVK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, bodo na državnozborskih volitvah lahko oddali svoj glas le, če bodo prišli v Slovenijo in glasovali na volišču omnia. Državna volilna komisija je namreč odločila, da organiziranega volišča zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi ne bo, prav tako pa ni možno glasovanje po pošti.

Državna volilna komisija (DVK) je odločila, da organiziranega volišča na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za aprilske državnozborske volitve ne bo. Zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev v Rusiji volitev ni mogoče izpeljati, so ocenili na ministrstvu za zunanje zadeve. Prav tako ni možno glasovanje po pošti iz Rusije.

Po oceni ministrstva za zunanje zadeve zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev poslovanja v Ruski federaciji ter zaradi ustavljenega poštnega prometa z Rusijo volitev na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi ni mogoče izpeljati. Prav tako ni omogočeno glasovanje po pošti iz Rusije, so na DVK zapisali v sporočilu za javnost.

Na DVK so zapisali, da poštnih pošiljk v Rusijo oziroma iz Rusije v Slovenijo ali drugam v Evropo ni mogoče dostavljati, poleg tega so zelo nezanesljive tudi notranje komunikacijske poti na območju Rusije. To je potrdila tudi Pošta Slovenije. Po podatkih zunanjega ministrstva je za vsako pot iz Rusije v Evropo ali obratno treba pridobiti vizum, letalske povezave so redke in nezanesljive. Navedli so tudi, da se bodo pogoji za slovenske diplomate v Rusiji predvidoma še dodatno zaostrili.

Slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, bodo na volitvah lahko oddali svoj glas, če bodo prišli v Slovenijo in glasovali na t. i. volišču omnia. Torej na posebnih voliščih, ki bodo na dan volitev, 24. aprila, organizirana na sedežih okrajnih volilnih komisij oz. upravnih enot. Za glasovanje na volišču omnia je treba oddati vlogo najpozneje tri dni pred volitvami, torej do vključno 20. aprila, so še zapisali na DVK.

Sicer pa vse potrebne informacije o prihajajočih volitvah lahko spremljate tudi na naši posebni spletni strani n1info.si/volitve-2022. 

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje