Slovenski premier pričakuje, da bo Italija mejni nadzor ukinila pred božičem

Slovenija 26. Okt 202318:15 3 komentarji
Mejni prehod Rožna dolina (Nova Gorica-Gorica)
Mejni prehod Rožna dolina (Nova Gorica-Gorica) (Foto: N1)

V sredini novembra se bo premier Robert Golob odpravil na obisk k italijanski kolegici Giorgii Meloni. Glavna tema njunih pogovorov bo schengen in nadzor na meji, ki ga Italija izvaja od sobote. Slovenski premier pričakuje, da bodo v Rimu mejne kontrole odpravili pred božičem, kar bi pomenilo, da bi enako na meji s Hrvaško in Madžarsko storila tudi Slovenija.

Premier Robert Golob se bo sredi novembra mudil na obisku pri italijanski kolegici Giorgii Meloni, s katero bosta govorila tudi o italijanskem nadzoru na meji s Slovenijo. Kot je Golob povedal danes v Bruslju, pričakuje, da bo Italija nadzor odpravila pred božičem, tako da bo lahko to storila tudi Slovenija na svojih mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Premier je ob prihodu na dvodnevno zasedanje voditeljev EU pojasnil, da bo na uradnem obisku v Rimu 14. novembra, ko bosta s premierko Meloni govorila tudi o nadzoru na notranjih schengenskih mejah. Slovenija je začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško uvedla 21. oktobra. Sprva naj bi trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.

“Pomembno je, da zaenkrat izgleda, da bo to trajalo dva meseca od uvedbe in da naj bi se to zaključilo pred božičnimi prazniki. Res si želimo, da bo tako tudi ostalo,” je povedal Golob. Dodal je, da so ukrepi Slovenije in Italije usklajeni. V odgovoru na vprašanje, ali je Slovenija s tem izgubila argumente za nasprotovanje nadzoru, ki ga Avstrija od leta 2015 izvaja na meji s Slovenijo, je poudaril, da “gre za dve popolnoma različni zgodbi”.

“Cela Evropa je v zadnjih tednih zaradi situacije na Bližnjem vzhodu in posledično terorističnih napadov v Evropi začela izvajati poostren nadzor na mejah, pa tudi v notranjosti držav, to nima zveze s samimi migracijskimi tokovi, ki pridejo, gredo in spet pridejo,” je dejal. Prepričan je, da bodo ukrepi kratkotrajni, če bo na Bližnjem vzhodu prišlo do umiritve razmer.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob današnjem obisku na mejnem prehodu Pince napovedal, da bo ministrstvo še danes ali jutri vladi poslalo gradivo, s katerim bi podaljšali ta ukrep, načeloma za 20 dni. V nadaljevanju bodo najverjetneje predlagali še dodatno podaljšanje nadzora za skupno obdobje dveh mesecev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje