Minister Poklukar: Slovenija bo nadzor na meji predvidoma podaljšala za 20 dni

Slovenija 26. Okt 202311:20 > 13:12
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Notranje ministrstvo bo vladi predlagalo podaljšanje nadzora na mejah z Madžarsko in Hrvaško predvidoma za 20 dni, je napovedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Na ministrstvu bodo najverjetneje predlagali še dodatno podaljšanje nadzora za skupno obdobje dveh mesecev.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je z namestnikom generalnega direktorja policije Igorjem Ciperletom danes obiskal mejna prehoda z Madžarsko v Pincah in Dolgi vasi ter si ogledal tamkajšnje razmere, je napovedal, da bo Slovenija nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko predvidoma podaljšala za dvajset dni.

“Danes ali jutri bo ministrstvo za notranje zadeve vladi poslalo gradivo, kjer podaljšujemo ta ukrep, načeloma za 20 dni. Nadzor podaljšujemo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko,” je pojasnil Poklukar. Kot so kasneje pojasnili na notranjem ministrstvu, pa bodo v nadaljevanju najverjetneje predlagali še dodatno podaljšanje nadzora za skupno obdobje dveh mesecev.

Slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve za začasno ponovno uvedbo nadzora na mejah razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah EU. “Vemo, da je stopnja teroristične ogroženosti v nekaterih evropskih državah še vedno visoka; v Sloveniji je srednja. Tudi to je razlog, da se bomo 2. novembra v Trstu srečali ministri treh držav – Slovenije, Italije in Hrvaške ter se pogovorili o grožnji terorizma in ukrepih, ki jih vzpostavljamo na meji kot v regiji,” je še povedal Poklukar.

Minister je sicer zadovoljen s potekom dela na meji z Madžarsko. “Tukaj na mejnem prehodu Pince slovenska policija dobro dela, tudi učinkovito. Povedali so mi, da so danes že prijeli dva tihotapca, ki sta tihotapila ljudi preko državne meje. Pobegnila sta mejnemu nadzoru, a so ju policisti ujeli nekaj kilometrov za mejo, v notranjosti,” je pojasnil.

Kot je dodal, je še posebej zadovoljen, ker kljub nadzoru na meji ni pritožb lokalnih prebivalcev. “Torej so ukrepi, ki smo jih uvedli, sorazmerni in ne zapletajo življenja lokalnemu prebivalstvu na obeh straneh meje,” je dejal.

Poklukar in Ciperle sta imela danes poleg obiska na mejnih prehodih Pince in Dolga vas na dnevnem redu tudi srečanje z županom Občine Lendava Janezom Magyarom.

Plenković o podaljšanju: To ni bilo nepričakovano

Hrvaški premier Andrej Plenković je glede napovedi Slovenije, da namerava podaljšati nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško predvidoma za 20 dni, danes v Bruslju dejal, da odločitev ni nepričakovana in je bila verjetno sprejeta na podlagi predhodnega obvestila Italije. To vprašanje bo, kot je pojasnil pred začetkom vrha EU, danes odprl tudi v pogovoru s premierjema Italije in Slovenije. Govorili naj bi o tem, kaj narediti in kako naprej, pri čemer je opozoril, da so bile te odločitve sprejete v luči napadov skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael ter nedavnih terorističnih napadov v Franciji in Bruslju.

Glede nezakonitih migracij, s katerimi se v povečani meri sooča EU, pa je Plenković dejal, da je hrvaško stališče tukaj zelo trdno in jasno – da je treba zaščititi zunanje meje EU. Pri tem se je zavzel za krepitev pritiska na sosednjo Bosno in Hercegovino ter Srbijo, da uskladita vizumsko politiko z režimom EU, kot tudi za prihod Evropske mejne in obalne straže (Frontex) v BiH.

Kot smo poročali, je Slovenija s soboto na mejah s Hrvaško in Madžarsko ponovno uvedla začasni mejni nadzor. Na nekaterih prehodih policisti promet nadzirajo ves čas, drugi mejni prehodi pa so namenjeni zgolj državljanom Slovenije in Evropske unije (EU) ter osebam, ki uživajo pravico svobodnega gibanja po pravu EU.

Sprva je bilo napovedano, da bo ukrep trajal deset dni, že ob prvotni napovedi pa je Poklukar dejal, da verjame, da bodo ukrep vsaj nekoliko podaljšali. “Po zakonu lahko ukrep podaljšamo do dveh mesecev. Verjamem pa, da se bo stopnja ogroženosti zaradi terorizma sčasoma znižala. To bomo sproti ocenjevali in prilagajali,” je dejal pred tednom dni.

Za ta ukrep se je Slovenija odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Italija je že nakazala, da bo nadzor na meji s Slovenijo predvidoma potekal celo zimo.

Seznam mejnih prehodov, na katerih policija izvaja stalni nadzor, je objavljen v prispevku Zdaj je uradno: na teh mejnih prehodih bo policija izvajala stalni nadzor.