Slovenski seizmolog: Prelomnica poteka od Ilirske Bistrice do Krka

Slovenija 16. Feb 202317:06 3 komentarji
Earthquake damage in Lorca, Spain
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Na Krku so se dopoldne močno zatresla tla. Potres z magnitudo 4,8 je na stavbah povzročil manjšo škodo, na Reki so se zamajali nebotičniki, ljudi je prestrašilo bobnenje, zato so tekli na prosto. Tresenje tal so čutili tudi številni Slovenci po vsej državi. Seizmolog z agencije za okolje Miha Lanjšček je pojasnil, kako potresno ogrožena je Slovenija, kako je s potresom na Krku povezana Ilirska Bistrica in kako dolgo se bodo po rušilnem potresu še tresla tla v Turčiji.

Le deset dni po uničujočem potresu v Turčiji in Siriji, ki je po zadnjih podatkih terjal že vsaj 42.000 življenj, so se tla dopoldne zatresla tudi pri nas. Potres z močjo 4,8 je imel epicenter na hrvaškem otoku Krk, čutili pa so ga tudi številni Slovenci. Intenziteta potresa je ocenjena na VI. stopnjo po evropski potresni lestvici.

“Gre za potres, pri katerem lahko nastanejo manjše poškodbe na stavbah. Ljudje se prestrašijo in zbežijo na prosto,” je v oddaji N1 STUDIO pojasnil seizmolog z agencije za okolje Miha Lanjšček. Pri takšnem potresu lahko predmeti padajo na tla, s stavb pa lahko odpade omet.

Da so čutili potres, je na Arsovi spletni strani do popoldneva sporočilo že več kot 1.500 Slovencev. Intenziteta potresa, ki smo ga čutili pri nas, je ocenjena na IV. stopnjo. “Gre za zmeren potres, ki ga v zaprtih prostorih čutijo mnogi, na prostem pa redki,” je razložil seizmolog. Zaropotajo lahko okna in vrata ter posoda v omarah, potres pa se močneje čuti v višjih nadstropjih.

Nemogoče je napovedati, ali bodo nastali popotresni sunki ali močnejši sunki. “Zelo verjetno se bodo tla tresla še nekaj dni,” je dodal Lanjšček.

Preberite še: Na Hrvaškem potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji

Slovenija in širša okolica spadata pod zmerno potresno aktivna območja. “Od Ilirske Bistrice do otoka Krk poteka prelomnica. Vendar je nekoliko severneje še ena prelomnica. Ne ve se, kateri prelomnici pripada ta potres,” je dodal seizmolog. Okolica Ilirske Bistrice sicer spada med bolj potresno aktivna območja v Sloveniji, vendar ne najaktivnejša.

Čeprav sta od potresa v Petrinji minili že skoraj dve leti, se tla tam še vedno tresejo. “Ne mine dan, da ne bi čutili vsaj enega potresa,” je dodal. Je današnji potres povezan s potresoma v Petrinji in Turčiji?

Preberite še: Kako preveriti, ali je vaša stavba potresno varna (IZRAČUN)

Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je za Večernji list dejal, da opažajo, da je v tem delu Evrope v tem času mogoče opaziti bolj izrazito seizmično aktivnost. “Vse je treba gledati v tem kontekstu. Potresi v Romuniji, ki so se zgodili v zadnjih dneh, in potresi na našem območju niso povsem ločeni,” je povedal. Po njegovih besedah pa ti potresi niso neposredno povezani s potresi v Turčiji. “Ko rečem neposredno, mislim na to, da eno povzroča drugo. Vendar je Zemljina skorja zaprt sistem, energije in sile se prenašajo. V tem kontekstu nismo popolnoma ločeni od preostale Evrope in Balkanskega polotoka,” je rekel.

So torej nedavni potresi v Turčiji, Romuniji in ta današnji povezani, ali lahko govorimo o tem? Kako dolgo se bodo še tresla tla v Turčiji? Slovenski seizmolog Lanjšček je spregovoril tudi o tem.

Preberite še: Strokovnjaka pojasnila, zakaj je bil potres v Turčiji tako smrtonosen

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje