Strokovnjaka pojasnila, zakaj je bil potres v Turčiji tako smrtonosen

Svet 06. Feb 202320:21 1 komentar
Turčija, potres
PROFIMEDIA

Zakaj je bil potres tako smrtonosen, pojasnjujeta britanska strokovnjaka. Po njunem mnenju je bil uničujoč tudi zaradi slabe konstrukcije stavb - tako silovitih potresov na tem območju namreč ni bilo že več kot dve stoletji.

Močan potres z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel Turčijo in Sirijo, je bil po mnenju strokovnjakov še posebej smrtonosen in uničujoč zaradi kombinacije različnih dejavnikov, kot so čas, lokacija, slaba konstrukcija porušenih stavb in dejstvo, da gre za razmeroma mirno prelomnico.

Preberite še: Ko se tla zatresejo s silovito močjo, potres v Turčiji posnele nadzorne kamere

V uničujočem potresu je po več deset popotresnih sunkih sledil še potres z magnitudo 7,5. Število žrtev pa narašča iz minute v minuto.

Veliko uničenje je potres deloma povzročil zaradi jakosti, saj je bil najmočnejši potres v Turčiji od leta 1939, in pa tudi zato, ker je prizadel naseljena območja.

Ljudje so spali, gradnja neprimerna

Drugi razlog je, da se je zgodil ob 4.17 po lokalnem času, kar pomeni, da so bili speči ljudje ujeti v svojih domovih, ko so se poslopja porušila, je za AFP povedal Roger Musson, častni raziskovalni sodelavec na britanskem geološkem zavodu.

Po njegovih besedah tudi gradnja poslopij ni bila “ustrezna za območje, ki je dovzetno za velike potrese”. To bi sicer lahko bila deloma tudi posledica dejstva, da je bila prelomnica, na kateri se je danes zgodil potres, v zadnjem času razmeroma mirna.

Turčija je namreč na enem od potresno najbolj aktivnih območij na svetu. Leta 1999 je tako potres ob t.i. severnoanatolski tektonski prelomnici v regiji Duzce na severu države zahteval več kot 17.000 življenj.

Potres v Turčiji
PROFIMEDIA

Potresov na tem območju ni bilo že več kot dve stoletji

Današnji potres pa se je zgodil na drugi strani države, vzdolž t.i. vzhodnoanatolske prelomnice, kjer potresov z magnitudo 7 ni bilo že več kot dve stoletji. Zaradi tega obstaja možnost, da so prebivalci zanemarili nevarnost območja, je dejal Musson.

Ravno zato, ker na tej prelomnici tako dolgo ni bilo močnega potresa, pa se je morda nabralo veliko energije, je dodal in ocenil, da to teorijo potrjuje jakost popotresnih sunkov in drugega današnjega potresa, ki je imel magnitudo 7,5.

Današnji potres je po njegovi oceni skoraj ponovitev tistega na istem območju 13. avgusta 1822, ki je povzročil ogromno škodo, uničil cela mesta in zahteval več deset tisoč življenj. Popotresni sunki so takrat sledili do junija naslednjega leta, je še povedal.

Žarišče današnjega potresa je bil na razmeroma majhni globini, približno 17,9 kilometra, v bližini turškega mesta Gaziantep, ki ima dva milijona prebivalcev.

Zgodil se je zaradi premika arabske tektonske plošče proti severu, ki je “drsela mimo Turčije”, tako da premik ni bil gladek. Žarišče takšnega potresa je manj pomembno od tega, kako daleč se je razpoka razširila vzdolž prelomnice. V tem primeru se je razširila za sto kilometrov, kar pomeni, da je bil potres na tem območju “dejansko na samem vrhu”.

Številni so ostali brez strehe nad glavo, grejejo pa se ob ognju na razdejanih ulicah.

Turčija, potres Turčija, potres
Umit Bektas/REUTERS
Turčija, potres Turčija, potres
Umit Bektas/REUTERS
Turčija, potres Turčija, potres
Umit Bektas/REUTERS

Medtem Carmen Solana, vulkanologinja z britanske univerze v Portsmouthu, pa je opozorila, da je na potres odporna infrastruktura na jugu Turčije in zlasti v Siriji pomanjkljiva. V Siriji pa so mnoge strukture oslabljene že zaradi več kot desetletja vojne.

Kot odgovor na potres leta 1999 je sicer turška vlada leta 2004 sprejela zakonodajo, ki določa, da morajo vse nove gradnje izpolnjevati sodobne standarde potresne gradnje. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je močno gradnjo postavil za politično prednostno nalogo, ko je leta 2020 potres zahteval 114 življenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje