Na Hrvaškem potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji

Svet 16. Feb 202310:59 > 14:17 0 komentarjev
Krk
Profimedia

Območje pri hrvaškem otoku Krk je dopoldne stresel potres z magnitudo 4,8. Čutili so ga tudi prebivalci Slovenije.

Ob 10.47 so seizmografi hrvaške seizmološke službe izmerili močan potres pri Bašćanski Dragi na Krku. Magnituda potresa je znašala 4,8, moč potresa v žarišču pa je ocenjena na VI. stopnjo lestvice evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC), so sporočili iz hrvaške seizmološke službe. Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem.

EMSC je magnitudo potresa prvotno sicer ocenil na 5,5, a jo je nato znižala na 5,3 in kasneje na 4,8. Poročil o večji materialni škodi ali poškodovanih osebah ni bilo niti nekaj ur po potresu.

Preberite še: Slovenski seizmolog: Prelomnica poteka od Ilirske Bistrice do Krka

O močnem tresenju tal so poročali zlasti prebivalci Krka in okolice. “Dolgo je trajalo in precej se je treslo,” je zapisal prebivalec Viškova blizu Reke na spletni strani EMSC. Eden od prebivalcev Krka pa je na EMSC sporočil, da je občutil močno tresenje, a ni opazil nobene materialne škode. Velibor Topolovec iz prostovoljnega gasilskega društva Novi Vinodolski je za N1 Zagreb pojasnil, da je bil potres močan, tresenje tal pa naj bi trajalo približno dvajset sekund. Poveljnik gasilske brigade Krk Goran Grubišić pa je za N1 potrdil, da je v hiši v mestu Punat zaradi potresa izbruhnil požar, saj je na pralni stroj padel bojler. Gasilci so požar pogasili, poškodovan ni bil nihče.

Poveljnik gasilcev Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac je za Jutarnji list povedal, da za zdaj niso prejeli prijav o materialni škodi, niti o poškodbah ljudi, javljajo se le vznemirjeni prebivalci. Podobno je povedal načelnik istrskih gasilcev Dino Kozlevac. “Edine prijave, ki jih imamo, so prijave vznemirjenih prebivalcev, ki niso vedeli, kaj se dogaja. Prijav o škodi za zdaj nimamo, a so naši gasilci v pripravljenosti,” je dejal.

Preberite še: Kako preveriti, ali je vaša stavba potresno varna (IZRAČUN)

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je medtem potrdil, da je o potresu govoril z županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom. “O večji materialni škodi nimamo poročil, vlada in pristojne službe pa so na voljo, če bo to potrebno,” je dejal. Tudi župan Krka Dario Vasilić je za Jutarnji list povedal, da na Krku doslej še niso zabeležili tako močnega potresa, a da večje škode ni bilo. “Slišal sem, da je bilo v Baški nekaj škode, posebej na starih hišah,” je dejal.

Posnetek, ki je nastal pri Novem Vinodolskem: 

Potres so čutili tudi drugod v Kvarnerju, na otoku Cres, v Zadru, Pulju, Karlovcu in Zagrebu. O tresenju tal so poročali prebivalci krajev v Bosni in Hercegovini in iz Trsta v Italiji. O materialni škodi za zdaj ne poročajo. Potres so občutili tudi v Sloveniji. “Ocenjujemo, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici,” so sporočili iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje. Vse, ki so potres začutili, pozivajo, naj izpolnijo vprašalnik na njihovi spletni strani.

Spomnimo, da je prejšnji teden območje na jugovzhodu Turčije in severu Sirije stresel katastrofalen potres z magnitudo 7,8, ki mu je sledil še potres magnitude 7,5. Po zadnjih podatkih je bilo v potresih uničenih več kot 50 tisoč stavb, umrlo pa je več kot 40 tisoč ljudi. Več potresov je streslo tudi Romunijo. Najprej eden z magnitudo 5,2, dan kasneje pa z magnitudo 5,6. Oba so čutili tudi v sosednjih državah, denimo v Srbiji in na Hrvaškem. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!