Slovenski znanstveniki sodelovali pri izboljšanju PCR metode

Slovenija 10. Feb 202311:53 0 komentarjev
koronavirus
PROFIMEDIA

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo so sodelovali pri izboljšanju PCR metode, ki se trenutno uporablja za diagnosticiranje koronavirusa. Novo razvita metoda raziskovalcem omogoča, da ugotovijo količino virusa v vzorcu.

V času, ko so znanstveniki pospešeno iskali cepiva in zdravila za koronavirus, je vzporedno potekal tudi razvoj diagnostičnih metod za odkrivanje različnih virusov. V raziskave so se vključili tudi raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, ki so optimizirali diagnostično metodo določitve virusa s pomočjo digitalne metode PCR, so sporočili.

Pri klasični metodi PCR (verižna reakcija s polimerazo), ki se trenutno uporablja pri odkrivanju koronavirusa, raziskovalci pomnožijo dobro poznan del gena virusa v vzorcu in novo nastale kopije fluorescentno označijo, da jih zaznajo. Fluorescentni signal pri tem pomeni prisotnost virusa.

Dodatno razvita metoda qPCR (kvantifikacijski PCR) raziskovalcem tudi omogoča, da poleg prisotnosti virusa določijo tudi količino virusa v vzorcu. Pri tem vzorec primerjajo s fluorescentnim signalom reagenta z že znanim številom kopij genov. Težava pa je, da je natančnost te metode manjša pri majhni količini virusa ali ob prisotnosti snovi v vzorcu, ki motijo reakcijo.

Z namenom izboljšave teh izzivov so raziskovalci razvili t. i. digitalno PCR (dPCR), na Nacionalnem inštitutu za biologijo pa so jo optimizirali, da bo bolj uporabna ob naslednjih epidemijah. Pri tej metodi najprej ustvarijo od tisoč do več milijonov kapljic vzorca z reagenti v olju. Pomnoževanje genov poteče v vsaki kapljici, kjer se nahaja virusni delec. Po koncu reakcije nato preštejejo, koliko kapljic je vsebovalo virus. Na ta način enostavno določijo tudi majhno količino virusa v vzorcu, metoda je zelo uporabna tudi pri vzorcih, ki vsebujejo snovi, ki motijo reakcijo pomnoževanja, pojasnjujejo.

Na inštitutu za namen optimizacije omenjene metode med drugim razvijajo tudi večtarčno metodo digitalne PCR, s katero lahko analiza več genetskih odsekov hkrati pomembno zmanjša stroške. Nasploh je raziskovalna ekipa inštituta v svetovnem merilu pomembno prispevala k izboljšanju metod diagnostike virusov, so še sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!