Slovenskim občinam za spreminjanje potovalnih navad tudi evropski denar

Slovenija 15. Nov 202313:46 0 komentarjev
Kolesar
Aljaž Uršej/N1

Razpis za pripravo celostnih občinskih prometnih strategij bo podprt tudi z evropskimi sredstvi. S strategijami se bodo občine zavzemale za spremembe potovalnih navad občanov in izboljšanje pogojev za hojo, kolesarjenje, javni prevoz ter alternativne oblike mobilnosti. Z ministrstva občine spodbujajo, da rešitve iščejo v sodelovanju s sosednjimi občinami.

Za javni razpis v vrednosti 5,14 milijona evrov bo kohezijski sklad prispeval skoraj 4,4 milijone evrov.

Evropska sredstva za javni razpis, ki ga bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo predvidoma v petek objavilo v uradnem listu, je odobrilo ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

V okviru javnega razpisa bodo občinam dodelili sredstva evropske kohezijske politike za sofinanciranje stroškov postopka priprave občinske celostne prometne strategije. Kot so danes sporočili z ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, je namen strategij sprememba potovalnih navad v občinah zaradi zmanjšanja obsega osebnega motornega prometa.

Velik delež poti prebivalcev ne poteka le znotraj meja občin, ampak se začne ali konča zunaj teh, zato je po pojasnilih ministrstva priporočljivo medobčinsko sodelovanje in usklajevanje posameznih strategij o zadevah skupnega interesa, kot na primer javni prevoz, izposoja javnih koles, souporaba vozil, izvedba ukrepov na infrastrukturi in financiranje ukrepov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!