Slovo od srednješolskih klopi: dijaki četrtih letnikov prejeli spričevala

Slovenija 23. Maj 202214:18 > 14:56 0 komentarjev

Dijaki četrtih letnikov srednjih poklicnih šol in gimnazij so dobili zaključna spričevala in se dokončno poslovili od srednješolskih klopi. V te bodo ponovno sedli le še za maturo, ki se začenja v soboto. Kako dobro so nanjo pripravljeni in v kakšnem spominu jim bodo ostala "koronska" gimnazijska leta, smo vprašali dijake četrtih letnikov Gimnazije Poljane.

Dijaki četrtih letnikov srednjih šol in gimnazij so danes dobili spričevala in s tem zaključili turbulentna štiri leta šolanja, ki so jih zaznamovali epidemija, šolanje na daljavo in pogosto tudi psihične in čustvene stiske. Kljub temu pa gimnazijska leta zaključujejo polni pričakovanj.

dijaki, spričevala, gimnazija poljane
N1

Na Gimnaziji Poljane je bil profesor Franci Jaklič, razrednik enega od razredov četrtih letnikov, na svoje dijake ponosen, ko je vsakemu od njih segel v roko in izročil spričevalo. Odličnjakom so iskreno zaploskali tudi njihovi sošolci.

spričevala, gimnazija poljane
N1

Ali so dijakinje zadovoljne s svojim spričevalom? “Definitivno”, “presenetljivo ja”, “lahko bi bilo bolje, ampak … v redu je,” so nam odgovorile.

Pravo spričevalo bo šele maturitetno

Kot je poudaril razrednik, bodo dijaki “pravo” spričevalo dobili šele 11. julija. To je namreč datum, ko bodo znani rezultati spomladanskega roka mature. Ta bo prvič po dveh letih potekala kot običajno, torej brez prilagoditev, ki jih je prinesla epidemija covida-19. Prvi izpit, esej iz slovenščine, so dijaki odpisali že 4. maja, nadaljujejo v soboto, 28. maja, z angleščino.

dijaki, spričevala
N1

Temu bodo sledili še drugi del pisnega izpita iz materinščine, ki bo 30. maja, ter pisni izpiti iz tujih jezikov, ki bodo še 7., 9., 13. in 14. junija. 4. junija bo pisni izpit iz matematike ter med 31. majem in 15. junijem pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo med 13. in 22. junijem.

Čeprav, pravijo dijakinje, so pred maturo malce živčni, se poskušajo ne preveč obremenjevati. “Na koncu je spanec vedno bolj pomemben kot učenje do treh zjutraj,” je povedala ena od njih.

Ali so na poslednji gimnazijski izpit pripravljeni? Več v videu:

“Včasih se mi zdi, kot da dve leti manjkata”

Srednješolcem in gimnazijcem, ki šolanje zaključujejo letos, ni bilo lahko. Več kot polovico srednješolskih let so preživeli doma za svojimi računalniki, kar je terjalo davek na njihovo izobraževanje, družbeno življenje, pogosto pa tudi duševno in čustveno zdravje.

gimnazija poljane
N1

Gimnazijska leta so bila za poljanske dijakinje “drugače obarvana in ne čisto pričakovana”, a dobra. “Včasih me zadene, da sem zelo veliko stvari zamudila in da bi bilo lahko še boljše, kot je bilo, a se mi zdi, da so bila to vseeno ena najboljših štirih let,” je svoja štiri leta komentirala dijakinja Gimnazije Poljane.

gimnazija poljane
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!