Slušalke niso več najbolj prodajan artikel digitalnih bonov

Gospodarstvo 29. Nov 202206:59 2 komentarja
profimedia-0734927781
Profimedia

Saga z digitalnimi boni se to sredo končuje. Osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje imajo namreč še do te srede možnost, da izkoristijo dobroimetje v informacijskem sistemu finančne uprave, za tem pa bonov v takšni obliki več ne bo. Trgovci pravijo, da se je prvotni naval čez poletje umiril, v teh zadnjih dveh dneh pa spet pričakujejo povečano prodajo. V trgovinah obenem opažajo, da niso več v ospredju slušalke z mikrofonom, kot je to veljalo na začetku.

Od 224.108 upravičencev do digitalnega bona je tega do konca prejšnjega tedna unovčilo 178.668 posameznikov. Skupni unovčen znesek tako znaša skoraj 26 milijonov evrov.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ureja digitalne bone, že od začetka spremljajo vprašanja o smiselnosti ukrepa, delna upravičenost do digitalnih bonov pa je sprožila še očitke o diskriminatornosti zakona. O neprimernosti ukrepov iz zakona sta poročala tudi zagovornik načela enakosti in varuh človekovih pravic, ki sta izpostavila predvsem diskriminacijo starejših pri dostopu do digitalnih bonov. Dogajanje je na koncu privedlo do razveljavitve javnega razpisa za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za odrasle, ki so stari 55 let ali več. Na službi vlade za digitalno preobrazbo so takrat dejali, da digitalnih bonov v tej obliki več ne bo, še naprej pa bodo potekala izobraževanja.

Skrajni rok za koriščenje bona

Pred razveljavitvijo razpisa so v javnosti odmevali nakupi ob začetku unovčevanja bonov. Prve dni digitalnih bonov je bila namreč v številnih trgovinah s tehnološko opremo gneča, saj so se mladi množično odločali za nakup slušalk Apple, za katere je bilo treba doplačati le nekaj evrov.

“Po začetni evforiji, ko so bile v ospredju slušalke z mikrofonom, so se ti trendi že v poletnih mesecih umirili, v ospredje pa so stopili predvsem računalniki. Že več tednov namreč v prodaji prevladujejo predvsem tablični, prenosni in namizni računalniki, saj se skupni delež teh skupin izdelkov giblje pri okoli 50 odstotkih. Nadpovprečno je tudi povpraševanje po tipkovnicah in miškah, monitorjih, digitalnem papirju, spletnih kamerah in ostali računalniški opremi,” pa so trenutno povpraševanje digitalnih bonov pojasnili v Big Bangu.

Po zadnjih podatkih je bilo konec prejšnjega tedna neizkoriščenih še približno 45.000 digitalnih bonov v skupni vrednosti nekaj manj kot 7 milijonov evrov. Številka je danes verjetno že nižja, saj trgovine opažajo povečano število mladih, ki želijo v zadnjih trenutkih izkoristiti digitalni bon. Zadnji dan unovčitve digitalnega bona je namreč to sredo.

Do digitalnega bona oziroma dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave so upravičeni osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Tem se je jeseni pridružilo še 67 oseb, ki so bile stare 55 let ali več in so do 25. avgusta opravile najmanj 80 odstotkov ali devet ur izobraževanj s področja digitalnih kompetenc.

Digitalni bon lahko posamezniki unovčijo za nakup računalniške opreme, pri čemer za bon ni treba zaprositi, prav tako ga upravičenci ne prejmejo v fizični obliki. Po navedbah službe vlade za digitalno preobrazbo je namen digitalnega bona spodbujanje digitalne vključenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje