Starman kot najverjetnejši kandidat za pravosodnega ministra

Slovenija 03. Jun 202107:19 > 10:34 0 komentarjev
Marko Starman
Tina Kosec/BOBO

Izvršni odbor SMC naj bi namesto Lilijane Kozlovič, ki je pretekli teden odstopila, za imenovanje na položaj pravosodnega ministra predlagal Marka Starmana. Janša se je s tem najverjetnejšim kandidatom že pogovoril.

SMC po odstopu pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič išče novega kandidata za to mesto, izvršni odbor omenjene stranke pa naj bi se danes odločil o predlogu. Kot najverjetnejšega kandidata se omenja Marka Starmana, visokošolskega učitelja na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodjo urada za prostor v občini Izola. Med letoma 2000 in 2008 je že opravljal položaj državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in okoljskem ministrstvu, pozneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Zadnja beseda izvršnega odbora SMC

Lilijana Kozlovič je sicer odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Predsednik vlade Janez Janša je takoj po odstopu ministrice predsednika SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Starman že sodeloval z Janševo vlado

Janša se je s Starmanom že pogovoril, poslanka Alenka Jeraj pa je v sredo ocenila, da je bil Starman v času sodelovanja v vladah SDS učinkovit pri svojem delu. Če bo imenovan, predvidevajo, da bo dober pravosodni minister.

Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat je spomnil na Starmanovo delo v mandatu prve Janševe vlade. Z njim so imeli tudi pogovore kot kandidatom za ustavnega sodnika. Če ga bo predsednik vlade predlagal v potrditev, v NSi nimajo težav s tem, da bi ga podprli. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je komentiral, da v tem trenutku obstaja zelo majhen odstotek ljudi, ki bi si želeli sodelovati v tej vladi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!