KPK za več pravil funkcionarjem, vlada potrebe po dodatni ureditvi ne vidi

Slovenija 13. Jun 202417:10 2 komentarja
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Komisija za preprečevanje korupcije. (Foto: BOBO)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je vladi priporočila pripravo usmeritev oziroma pravil za funkcionarje glede ustreznega ravnanja v primerih, ko daje funkcionar reference izdelkom ali storitvam ponudnikov na trgu. Vlada potrebe po dodatni ureditvi priporočil ne vidi.

Vlada se je seznanila s priporočilom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o pripravi usmeritev oziroma pravil za funkcionarje glede ustreznega ravnanja v primerih, ko daje funkcionar reference izdelkom ali storitvam ponudnikov na trgu, so sporočili po seji vlade.

Vlada ugotavlja, da vsebino priporočila KPK že ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter etični kodeks funkcionarjev v vladi in ministrstvih v tretjem standardu. Glede na to meni, da ni potrebe po dodatni ureditvi pričakovanega ravnanja funkcionarjev v teh primerih. Ministre kljub temu opozarja na dosledno spoštovanje določil zakona in kodeksa.

KPK je januarja vladi sicer izdala priporočila glede dajanja referenc ponudnikom na trgu. Vladi je priporočala, naj jih preuči in jo v treh mesecih od prejema priporočil obvesti o sprejetih ukrepih. KPK je namreč takrat ustavila postopek zoper predsednika vlade Roberta Goloba v primeru njegovega intervjuja za podjetje Gallup. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni zaznala, je pa zaznala korupcijska tveganja.

Golob se je marca lani srečal s predstavnico podjetja Gallup in ob robu srečanja na prošnjo predstavnikov podjetja posnel pogovor, v katerem je spregovoril o izkušnjah z metodo za merjenje vrednot in zavzetosti zaposlenih. Pogovor je podjetje Gallup objavilo na svoji spletni strani in ga uporabilo v promocijske namene.

Komisija je januarja v priporočilu zapisala, da lahko sodelovanje funkcionarjev z zasebnimi podjetji ali posamezniki povzroča tveganje za nastanek okoliščin nasprotja interesov ter lahko ogroža neodvisno delo organov. Prav tako obstaja možnost korupcijskih tveganj v povezavi z vzpostavljenimi pričakovanji protiuslug ponudnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje