Smernice za delovanje v Varnostnem svetu predvidoma znane v kratkem

Slovenija 21. Jun 202315:11 5 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: Matija Sušnik

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko spregovorila o načrtu delovanja Slovenije v vlogi nestalne članice VS ZN. Neformalne smernice bi lahko predstavili čez teden dni. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) naznanila, da so trenutno v teku pogovori s političnim vrhom o načrtu za delovanje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN.

“Letos smo opravili pogovore s številnimi državami in praktično z vsemi članicami Varnostnega sveta ZN. Glavna nit pogovorov je bila preprečevanje konfliktov. Ves čas se bomo morali odzivati na svetovne krize in si prizadevati za preprečevanje konfliktov, kar vključuje zagotavljanje humanitarne in materialne pomoči ter spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic,” je dejala Fajon.

V kontekstu preprečevanja konfliktov je izpostavila še pomen vodne diplomacije. “Za nas bodo ključna tudi prizadevanja za mir in varnost v regiji. To pomeni čimprejšnje končanje ruske agresije v Ukrajini in zagotavljanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu,” je dodala v odgovoru na vprašanje poslanca Svobode Dušana Stojanoviča o smernicah Slovenije med članstvom v Varnostnem svetu ZN. Ob tem je naznanila, da trenutno potekajo pogovori s predsednico Natašo Pirc Musar, predsednikom vlade Robertom Golobom ter ostalimi akterji o neformalnem začrtanju političnih smernic, ki bi jih lahko predstavili že čez teden dni.

“Želja je tudi, da bi vzpostavili širšo koordinacijsko skupino, v katero bi bile vključene vse državne institucije in civilna družba, ki bi lahko prispevali in sodelovali pri projektu,” je dejala in dodala, da bo do konca leta opravila pogovore z nestalnimi članicami, tako z novo izvoljenimi kot odhajajočimi, da se Slovenija čim bolje pripravi na prevzem sedeža.

OZP
Foto: Matija Sušnik

Tema pogovora tudi odločanje v Uniji

Člani odbora so na seji izglasovali tudi pobudo o sklicu javne predstavitve mnenj glede odločanja s kvalificirano večino o zunanji in varnostni politiki EU. Pobudo je podal predsednik OZP Predrag Baković, z njo pa si želi doseči, da bi bil odbor aktivnejše vključen v razpravo. Na predstavitev mnenj bodo povabljeni strokovnjaki in zainteresirana javnost, potekala pa naj bi jeseni.

Pobudo je pozdravila tudi ministrica Fajon. “Potrebno je, da opravimo temeljito razpravo o tem, kaj se dogaja na področju glasovanja v zunanji in varnosti politiki EU,” je dejala in dodala, da je za Slovenijo v prvi vrsti pomembna enotnost EU, vključno s tem, da se upošteva tudi glas majhnih držav članic. Spomnila je, da že potekajo pogovori v okviru neformalne skupine za odločanje s kvalificirano večino o zunanji in varnostni politiki EU, v kateri je tudi Slovenija. Pri izboljšanju procesa odločanja v Uniji ne bo šlo za nikakršno spreminjanje obstoječih pogodb, Slovenija pa v skupini sodeluje tudi zato, da zaščiti lastne interese, je še pojasnila.

V odgovoru na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja o domnevnem zalaganju Rusije z orožjem s strani slovenskega podjetja pa je Fajon izpostavila, da zadevno podjetje na zunanjem ministrstvu ni nikoli zaprosilo za dovoljenje za uvoz ali izvoz streliva. “Glede na analizo izvoznih carinskih deklaracij to podjetje ni neposredno izvažalo v Rusijo. Pristojni organi v Sloveniji pa so že sprožili ustrezne postopke za ugotavljanje dejstev z omenjenim podjetjem,” je dodala.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje