Smrt pacientke: več zaposlenih v Medicorju naj bi bilo brez ustreznih licenc

Slovenija 08. Maj 202420:59 1 komentar
Medicor
Foto: BOBO

Na zbornici zdravstvene in babiške nege so več medijem potrdili, da perfuzonista, ki sta bila navzoča pri operaciji 80-letnice, ki je umrla po posegu na srcu v medicinskem centru Medicor, nimata ustrezne licence. Prav tako naj bi bilo brez licence več drugih zaposlenih. Največja lastnica Medicorja v odzivu pravi, da se v zadnjih dneh proti ustanovi vodi "sistematična gonja".

Na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije (Zbornica – Zveza) so za časnik Delo potrdili, da perfuzionista, ki sta bila prisotna pri operaciji 80-letnice, ki je kmalu po posegu umrla, nista vpisana v register izvajalcev zdravstvene nege.

Licence po poročanju časnika nima niti zaposlena, ki je bila prisotna v operacijski dvorani kot nesterilna operacijska medicinska sestra in ravno tako ni vpisana v register. Sestra, ki je v času operacije delala na oddelku, pa je šele v postopku vpisa v register. Na operativnem protokolu je bil zapisan tudi anestezijski tehnik, ki prav tako ni vpisan v register.

Hčerki pokojne 80-letnice sta za POP TV sicer povedali, da ustreznih dovoljenj nima sedem zdravstvenih tehnikov in medicinskih sester, kar je za televizijo potrdila tudi predsednica zbornice Monika Ažman.

Zdravstveni inšpektorat naj bi Medicorju zaradi nepravilnosti že izrekel za 2.500 evrov kazni in izdal deset odločb o prepovedi samostojnega opravljanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register v dejavnosti zdravniške in babiške nege. Za osem posameznikov, zaposlenih v Medicorju, pa je bilo ugotovljeno, da pogoja vpisa v register ne izpolnjujejo že od leta 2018.

Ministrstvo za zdravje je v primeru 80-letnice, ki je umrla po posegu na srcu v zasebnem medicinskem centru Medicor v Izoli, sicer že odredilo sistemski nadzor.K strokovnemu nadzoru je pozvalo tudi zdravniško zbornico in zbornico zdravstvene in babiške nege.

Lastnica: Proti Medicorju se vodi sistematična gonja

V centru Medicor obtožbe zanikajo. Predsednica uprave in največja lastnica Metka Zorc obžaluje smrt pacientke, obenem pa zatrjuje, da so storili vse, kar je bilo mogoče, in da “ni bila narejena nobena napaka”. Zagotovila je, da imajo vsi zdravniki licence, štiri sestre, ki še niso opravile izpita iz slovenščine, pa še niso vpisane v register in delajo pod nadzorom.

Zorc je danes v odzivu tudi zapisala, da “se v zadnjih dneh proti Medicorju vodi sistematična gonja, pri čemer se izrablja smrt 80-letne bolnice, ki je umrla zaradi napredovanega obolenja srca in ne zaradi ekipe, ki jo je zdravila”.

Po njenih navedbah se v medijih neustrezno prikazuje znanje slovenščine pri medicinskih tehnikih. “Štirje tehniki nimajo narejenega izpita na ravni B1, ki ga za vpis v register zdravstvene nege zahteva Zbornica za zdravstveno in babiško nego. Vsi štirje tehniki delajo pod nadzorom, vzrok pa ni neizpolnjevanje strokovnih meril, ampak izpit iz slovenskega jezika na ravni B2. Pripomniti pa moramo, da imajo vsi izpite iz slovenščine na ravni A1,” je zapisala Zorc.

Zorc je sporočila tudi, da bo zaradi dogajanja v zadnjih dneh v soboto, 18. maja, v Izoli organiziral novinarsko konferenco.

Kaj se je v Medicorju dogajalo 6. oktobra lani?

Bolnico so 6. oktobra lani operirali na srcu, približno 12 ur po operaciji pa je izkrvavela in umrla. Njeni hčerki sta se večkrat sestali z vodstvom bolnišnice in osebjem, zahtevali odgovore in pojasnila o zdravljenju. Kot trdita, pa sta bili pri tem deležni neprimernega odnosa.

Glede na dokumentacijo, ki sta jo zahtevali od bolnišnice, po njunem mnenju operacija ni bila nujna, riziko smrti pa je bil večji, kot je bil predstavljen materi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje