Spet bo snežilo: koliko snega lahko pričakujemo tokrat?

Slovenija 28. Nov 202209:47 0 komentarjev
sneg
Žiga Živulović jr./Bobo

Pred nami je siv, hladen in oblačen teden. Že v torek lahko v nižinah – predvsem na Notranjskem in Gorenjskem – pričakujemo manjšo količino padavin, vendar bo snega le za vzorec, je za N1 napovedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter. V višjih legah bo nekoliko bolj zimsko, na Primorskem pa se bo krepila burja, ki zna biti tudi precej močna.

Ta teden se nam obeta precej enolično in oblačno vreme z majhnimi temperaturnimi razlikami med jutri in popoldnevi, je za N1 napovedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter. “Precej hladno bo. Temperature bodo blizu povprečja za ta čas ali pa celo nekoliko podpovprečne. Zjutraj bo kakšna stopinja nad lediščem, čez dan pa 3 ali 4 stopinje Celzija.”

Po njegovih besedah lahko v torek v nižinah pričakujemo manjše količine padavin, ki se bodo nekoliko okrepile v sredo, četrtek in petek. “Kaže, da bo v nižinah padal deloma dež in deloma sneg, obilnejše pošiljke snega pa po nižinah ne bo,” je dejal Šter. Približno centimeter snega lahko že v torek pričakujejo prebivalci Notranjske in Gorenjske, predvsem na območjih, kjer je padal že prejšnji teden. “Bodo pa intenzitete majhne – malo za okus,” je napovedal Šter. Sneg v nižinah tako večjih težav ne bi smel povzročati.

“Bo pa v višjih legah nekoliko bolj zimsko. Tudi temperature bodo pod lediščem že na recimo 800 ali 900 metrih, medtem ko se bo v nižinah – tudi če bo kaj snega padlo – ta hitro stalil, saj bodo temperature pozitivne,” je povedal in vreme, ki nas čaka v začetku decembra, opisal kot sivo.

Na Primorskem se bo medtem krepila burja, saj bo nad Sredozemljem nastalo novo ciklonsko območje. “Na Primorskem bo tako vetrovno. Čeprav bodo temperature tam višje, bo občutek hladnejšega vremena. Burja bo lahko zmerna ali pa celo močna – razvoj še spremljamo,” je pojasnil.

Konec tedna se bo ozračje nekoliko segrelo

Konec tedna se bo po napovedih agencije za okolje nekoliko segrelo. Spet bodo možne padavine, ki pa bodo v nižinah predvsem v obliki dežja. “Kakšnega zelo hladnega obdobja ali prave zime na začetku meteorološke zime še ne bo,” je pojasnil Šter in razmere opisal kot pričakovane za to obdobje.

“Vreme ni nikoli povprečno, vedno so vsaj majhna odstopanja, je pa takšen tip vremena za konec novembra in začetek decembra precej značilen,” je dejal Šter. Dodal je, da se nad severno Evropo krepi obsežni anticiklon, kar pomeni, da se bo na severu celine shladilo, vprašanje pa je, ali bo ta mraz prišel tudi nad srednjo Evropo oziroma proti jugu. “Za zdaj ni videti, da bi se to zgodilo v začetku decembra, lahko pa se zgodi v nadaljevanju.”

Konec tedna izmerili najnižjo letošnjo temperaturo

V nedeljo so v Mrzli Komni izmerili najnižjo letošnjo temperaturo v Sloveniji in eno najnižjih letos v Alpah, je Šter v nedeljo sporočil na Twitterju. Izmerili so namreč 27 stopinj Celzija pod ničlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!