So Golobovi izjavo Ane Roš Stojan iztrgali iz konteksta?

Slovenija 22. Sep 202319:37 25 komentarjev

Ob posnetku čestitke, ki jo je premier Robert Golob ob prejemu novih Michelinovih zvezdic izrekel vrhunski chefinji Ani Roš Stojan, so se nekateri spraševali, ali je kulinarična velemojstrica s sodelovanjem izrekla podporo Golobovi politični poti. "Ana Roš Stojan se politično ne opredeljuje," so v Hiši Franko pojasnili njeno izjavo. Njene besede so bile del pogovora, ki se je dotikal njegovega angažmaja za bolj zdravo prehrano Slovencev, so poudarili. Ob tem se postavlja vprašanje, ali so pri Golobu njene besede iztrgali iz konteksta. Kako odgovarja urad vlade za komuniciranje, ki je bil pobudnik posnetka?

Ko je Hiša Franko kulinarične velemojstrice Ane Roš Stojan prejela tri Michelinove zvezdice, je premier Robert Golob chefinji čestital z objavo na družbenem omrežju Instagram. Objavil je posnetek prijateljskega telefonskega pogovora, v katerem je Roš Stojan čestital, saj ji je “uspelo to, kar ni še nobenemu Slovencu ali Slovenki”.

“Ana Roš in ekipa Hiše Franko z uspehom treh Michelinovih zvezdic premikajo meje odličnosti. Na ambasadorje slovenske kulinarike doma in v svetu smo res lahko izjemno ponosni. Smo tudi država z največ zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca. Iskrene čestitke vsem prejemnikom teh prestižnih kulinaričnih priznanj. Pred današnjo uradno podelitvijo sem Ani tudi osebno čestital,” je ob posnetku, ki ga je objavila tudi chefinja, zapisal Golob.

Pod videom so se ob čestitkah chefinji zvrstile tudi kritike na račun posnetka. “Mučno negledljivo,” je zapisal eden izmed uporabnikov Instagrama. “Dobronamerno predlagam novo PR strategijo,” je dodal drugi. Tretji pa se je spraševal, če gre za resničnostni šov.

Ana Roš, Robert Golob
Robert Golob/Instagram/posnetek zaslona

Roš Stojan po objavi videa dodatno pojasnila svoje izjave

Poleg dialoga, ki deluje kot da je igran po scenariju, pa je v posnetku opazna tudi podpora, ki jo je Golobu izrekla Roš Stojan. Med hojo po središču prestolnice chefinja reče: “Imaš moj telefon, veš, da te podpiram v vsem in stojim za tvojim trudom. Veš, da me imaš na svoji strani, kadarkoli, samo reci.” Premier pa na to odgovori: “Zmenjeno.”

Izjavo, ki jo je v kontekstu objavljenega posnetka mogoče razumeti kot izraz podpore Ane Roš Stojan Golobovi politični poti, so kasneje dodatno pojasnili pri chefinji. V njenem imenu so sporočili: “Ana Roš Stojan se politično ne opredeljuje in to je že večkrat ponovila. Njene besede, kjer pove, da Goloba podpira, pa so bile del pogovora, ki se je dotikal njegovega angažmaja za bolj zdravo prehrano Slovencev in projekta za dvig kulture prehranjevanja ter trajnostnega pridelovanja hrane.”

Dodali so, da Roš Stojan kot strokovnjakinja na svojem področju ter ambasadorka Svetovne turistične organizacije UNWTO za gastronomski turizem (gre za agencijo Združenih narodov) pozdravlja in podpira podobne projekte, saj verjame, da je prihodnost prehranjevanja za vse nas izjemno pomembna tema.

Hiša Franko osvojila tri zvezdice
Žiga Živulović jr./Bobo

Pri Ani Roš Stojan so pojasnili še, da se z Golobom poznata od mladostniških let, ko sta bila del iste kajakaške družbe. “Ponovno sta se srečala leta 2012, ko sta bila nominirana za osebnost Primorske, takrat sta si tudi izmenjala telefonski številki,” so zapisali. Dodali so, da je priljubljena chefinja 19. septembra dosegla izjemen dosežek na globalni ravni, ko je kot ena izmed osmih chefinj na svetu za svojo restavracijo prejela tri Michelinove zvezdice. “Ob tej priložnosti ji je čestital tudi premier Robert Golob,” so zapisali.

So pri Golobu njeno izjavo iztrgali iz konteksta?

Glede na to, da so pri Ani Roš Stojan pojasnili, da je izjavo izrekla v pogovoru o angažmaju predsednika vlade za bolj zdravo prehrano Slovencev, se postavlja vprašanje, ali je bila njena izjava iztrgana iz konteksta. Njena izjava podpore namreč sledi Golobovi čestitki njej in ekipi, prizadevanja premierja za bolj zdravo prehrano Slovencev pa v videu niso omenjena.

V uradu vlade za komuniciranje (Ukom) so na naša vprašanja odgovorili, da je šlo “za iskreno čestitko, spontan, sproščen pogovor o njenem kulinaričnem dosežku, nič ni bilo režirano” in dodali, da sta bila posneta v živo. “Predsednik vlade je želel prvi prejemnici treh Michelinovih zvezdic v zgodovini Slovenije tudi osebno čestitati,” so zapisali.

“Kratek pogovor pred uradno podelitvijo je bil torej namenjen izključno dosežku Roš Stojan in njenem zavzemanju za trajnostno in lokalno pridelano hrano, kar zagovarja tudi predsednik vlade. Oba delita enake vrednote glede zdravega načina prehranjevanja in se pri tem medsebojno podpirata.” Spomnili so, da sta nedavno na to temo skupaj sodelovala na panelu v okviru Blejskega strateškega foruma in tudi na lanskem Evropskem simpoziju hrane.

Pobudo in idejo za posnetek je dal urad vlade za komuniciranje. “Objava takšnih posnetkov ni nič posebnega med poznavalci digitalnih komunikacij oziroma uporabniki družabnih omrežij, ki jim je bila namenjena ta objava, njihova dolžina pa je vedno prilagojena posameznemu komunikacijskemu kanalu,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje