So notarji lahko rešitev za skrajšanje zapuščinskih postopkov?

Slovenija 25. Okt 202218:29 0 komentarjev
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Bi lahko notarji skrajšali zapuščinske postopke in razbremenili sodišča? Tako menijo v Notarski zbornici Slovenije, kjer se znova zavzemajo, da bi pristojnosti pri zapuščinskih postopkih s sodišč prenesli na notarje. Ob današnjem evropskem dnevu pravosodja so poudarili, da bi na svoja pleča prevzeli postopke, v katerih spora med dediči ni. Dediščinske spore, ki so bolj zahtevni in dolgotrajni, pa bi še naprej reševali na sodiščih.

“Dolžina zapuščinskih postopkov na večjih sodiščih je bistveno predolga,” meni predsednik Notarske zbornice Slovenije Bojan Podgoršek. “Ljudje čakajo leto dni, nekateri celo več. V tem času pa nastaja škoda, saj premoženje stoji, dediči ne morejo obnavljati nepremičnin, v veliko primerih te tudi propadajo.” To velja še posebej za večje slovenske kraje, je razlagal.

Zato bi morali po mnenju zbornice določene pristojnosti pri zapuščinskih postopkih s sodišč prenesti na notarje, podobno kot se je z družinskim zakonikom na notarje prenesla pristojnost sestavljanja predporočnih pogodb in sporazumna razveza zakoncev brez mladoletnih otrok.

Bojan Podgoršek
Denis Sadiković/N1

Sodišča bi tako razbremenili postopkov, kjer spora med dediči ni, sodniki pa bi se lahko posvetili svojemu primarnemu delu, torej odločanju v sporih.

“Spornih zadev, ki so dolgotrajne in zahtevne, je zelo malo. Po podatkih vrhovnega sodišča govorimo o treh odstotkih in reševanje teh zadev bi še naprej ostalo v pristojnosti sodišč. Razlika bi bila v tem, da bi notarji poleg dedne pogodbe v primeru smrti poskrbeli še za hitrejši prehod premoženja z ene generacije na drugo.”

Za primer, kjer podobno prakso že poznajo, je 91 slovenskih notarjev vzelo Hrvate, Madžare, Čehe, Slovake in Avstrijce, v prid predlogu za prenos pristojnosti pa naj bi govorili izsledki raziskave JuWiLi (Do pravice brez pravdanja), ki ga sofinancira Evropska unija.

Raziskava je po besedah Podgorška pokazala, da je notarski postopek v drugih državah ne le hitrejši od sodnega, temveč tudi cenejši z vidika javnih financ. A hkrati se zaveda, da stranke bolj kot raba slednjih, skrbi strošek, ki bi ga morali plačati uporabniki.

Kakšno notarsko tarifo v primeru prenosa pristojnosti predlaga notarska zbornica, si poglejte v spodnji izjavi.

Finančni in kadrovski prihranek?

Da bi vodenje zapuščinskih postopkov prešlo na notarje, se je pred časom zavzel tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Meni, da bi bila lahko ta poteza v korist uporabnikom oziroma strankam in sodstvu samemu, saj bi prenos pristojnosti sodiščem zagotovil kadrovski, državnemu proračunu pa finančni prihranek. “Zadeve, pri katerih bi notar ugotovil, da jih ni mogoče razrešiti zaradi sporov med dediči ali zaradi spora z drugimi udeleženci postopka, pa bi notar z ustrezno napotitvijo na pravdo prepustil v reševanje sodišču in zapuščinski postopek nadaljeval po pravnomočnem zaključku pravde,” je prepričan Florjančič.

Podobno meni tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je za Notarski vestnik povedala, da je sodstvo treba razbremeniti zadev, ki ne predstavljajo sojenja. “Tam, kjer med strankami obstaja soglasje in možnost sporazumne ureditve teh razmerij, menim, da ni zadržkov in bi bilo bolje, da bi bila ta zaupana notarjem.” Obenem je opozorila, da je nujna javna razprava tako o prednostih kot slabostih morebitnega prenosa pristojnosti. Na uraden odgovor ministrstva za pravosodje še čakamo.

V Odvetniški zbornici Slovenije so bili medtem s predlogom sprememb zakona o dedovanju nazadnje seznanjeni leta 2017 in takrat predlaganim spremembam niso bili naklonjeni. O novem predlogu notarjev ne vedo nič, zato se do njega niti ne morejo opredeliti.

Podgoršek je še povedal, da v zbornici ne skrivajo, da bi se z njihovim predlogom notarska služba okrepila, a je prepričan, da bi se s tem okrepila tudi pravna varnost. Konkreten predlog sprememb zakona še pripravljajo, ko ga bodo pregledali še pravniki, pa ga bodo tudi uradno posredovali ministrstvu za pravosodje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!