So policisti dovolj dobro varovali poslance? Olaj odredil nadzor

Slovenija 16. Jul 202105:56 > 18:55 1 komentar
Policisti pred DZ
Žiga Živuloviè jr./BOO

Generalni direktor policije Anton Olaj je odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, ki varuje DZ. Olaj je prejel poročilo; preden bo to objavljeno, se bo z njim seznanil sam.

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes prejel poročilo o nadzoru nad delom Policijske uprave Ljubljana in policijske enote, zadolžene za varovanje državnega zbora. Kot so za STA pojasnili na policiji, se bo Olaj s poročilom seznanil, obe policijski enoti pa lahko v prihodnjih dneh še podata pripombe na ugotovitve nadzora.

O vsebini poročila bodo nato obvestili javnost, so še dodali na Generalni policijski upravi.

Olaj je strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in centra za varovanje in zaščito odredil zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju državnega zbora. Gre za fizične in verbalne napade na nekatere poslance, ki so jih bili ti deležni minuli teden po sprejemu novele zakona o nalezljivih boleznih.

Generalni direktor je na četrtkovi seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo še dejal, da številčnost napadov nakazuje, da ni šlo le za posamezne izraze nezadovoljstva nad poslanci in poskus vplivanja nanje. Glede na intenziteto napadov je primer prevzela kriminalistična policija. Policija je izvedla tudi več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice DZ ter njihovih zaposlenih.

Po besedah vodje oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojana Belšaka trenutno obravnavajo šest tovrstnih ravnanj. “Od tega štiri obravnavamo kot kazniva dejanja grožnje, dve pa kot prekrške zoper javni red in mir,” je povedal v torkovi izjavi za medije. Dodal je, da so pri nekaterih primerih neposrednih napadov storilce že našli.

Policisti pa so okrepili tudi varovanje okolice DZ in njihovih zaposlenih.

Da je treba režim varovanja DZ spremeniti in izboljšati, so na posvetu ta teden ugotavljali tudi vodje poslanskih skupin. Predsednik DZ Igor Zorčič je ob tem napade za nedopustne. “Menim, da so šli nekateri celo tako daleč, da bomo razmislili o vložitvi kazenske ovadbe,” je napovedal.

Seja odbora: Dvojna merila nedopustna

Na nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so na predlog predsednika odbora Branka Grimsa (SDS) razpravljali o nedopustnosti dvojnih meril policije ter opustitvi dolžnostnih ravnanj. Grims je nanizal različne negativne izkušnje, ko je bil sam deležen napadov in po njegovem mnenju nezadostnega odziva policije.

Kot je izpostavil, so po ustavi v Sloveniji vsi enaki pred zakonom in so vsem zagotovljene enake pravice, tudi pravica do varnosti in osebnega dostojanstva. “Kako potem lahko pride do serijskih napadov?” se je vprašal Grims in izpostavil, da so se v zadnjem času razširili na poslance vseh političnih skupin. Ob tem je bil kritičen, ker še noben napad na poslanca ni doživel sodnega epiloga, v preteklosti pa policija ob napadih na poslance ni posredovala.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je zagotovil, da bo ministrstvo preverilo, ali obstajajo dovolj močne pravne podlage za bolj odločno ukrepanje proti napadom na poslance, in da bodo po potrebi predlagali tudi ustrezne popravke zakonodaje. Kot je še dejal Predalič, ukrepanje pričakujejo tudi od pravosodnega ministrstva, tožilstva in sodnikov, da “krivce za pritiske na poslance in grožnje komurkoli ostro sankcionirajo”. “Ministrstvo bo storilo vse, da se to v kali zatre,” je dejal.

Poslanec iz vrst SD Predrag Baković je opozoril, da se skladno s slovensko zakonodajo grožnje preganjajo na predlog oškodovanca. Pri kaznivih dejanjih razžalitve pa mora poslanec ali minister, če se počuti oškodovanega, sam vložiti tožbo. “Taka je zakonodaja,” je izpostavil poslanec.

Anja Bah Žibert (SDS) je ocenila, da “je temu, kar se danes dogaja v družbi, botrovalo naše obnašanje v DZ. Imamo posameznike, ki so z nasilnim izrazoslovjem in pozivanjem, da je treba posameznike odstraniti, pripeljali do tega, da se je marsikaj preselilo na ulico. In ulica je spregovorila.” Kot je dejala, si ne moremo privoščiti kaosa, in uradni organi se morajo odzvati.

Da je DZ objekt posebnega pomena in bi moral biti bolje varovan, je ocenil Dušan Verbič (SMC). Da so potrebne spremembe, je prepričan tudi poslanec SMC. Kot največji problem je označil sprožanje civilne tožbe zaradi verbalnih napadov ali poškodovanj premičnega in nepremičnega premoženja, sploh ko storilec ni znan.

Odbor je ob koncu razprave brez glasu proti sprejel tri sklepe, in sicer da opozarjajo, da je vsaka uporaba dvojnih meril pri delu policije nedopustna, da odbor pričakuje, da bo policija zagotovila nemoteno delo poslancev in drugih zaposlenih v DZ ter njihov nemoten dostop od DZ do parkirišča, pa tudi sklep, da pričakujejo, da bo policija vsem poslancem in zaposlenim v DZ zagotovila brezpogojno spoštovanje osebnega dostojanstva in varnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje