Socialnim demokratom vendarle uspelo zaključiti kongres

Slovenija 20. Apr 202412:04 1 komentar
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

V vladni SD so zaključili najdlje trajajoči kongres v svoji novejši zgodovini. Ob izvolitvi novega vodstva prejšnji konec tedna je namreč zaradi nesklepčnosti ostalo nezasedenih še nekaj funkcij v vrhu stranke.

Kot so sporočili Socialni demokrati, je maratonski kongres, ki se je začel prejšnjo soboto, trajal pa je skoraj en teden, vendarle končan.

“Nadaljevanje 15. kongresa SD je 20. aprila digitalno opravilo še glasovanji za člana predsedstva in člana nadzornega odbora stranke,” so zapisali. V predsedstvo je kongres ob Dejanu Židanu, ki je prejel večino glasov v prvem krogu, v drugem krogu izvolil še Primoža Brvarja, Petra Dermola, Tomija Godca, Vida Jereba, Marka Koprivca, Žana Logarja in Jerneja Štromajerja.

V tretjem krogu za člana nadzornega odbora so delegatke in delegati izbirali Anžeta Sovinca.

Stranka je volilni kongres sklicala po zapletih, ki jih je na dan naplavila afera okrog nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel pa so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno izgubila tudi v javnomnenjski podpori. Dosedanja predsednica SD Tanja Fajon je tako napovedala najprej volilni kongres, nato pa tudi, da se na njem ne bo potegovala za nov mandat.

O finančnem stanju stranke, ki se je v zadnjem obdobju izrazito poslabšalo, sicer danes poroča Forbes Slovenija. Piše o tem, kako je SD nakopičila skoraj dva milijona evrov dolga, sanacija pa bo med prvimi nalogami novega predsednika in gospodarskega ministra Matjaža Hana.

Celoten seznam izvoljenih na 15. kongresu SD

– za predsednika: Matjaž Han
– za podpredsednici: Meira Hot in Andreja Katič
– za podpredsednika: Matjaž Nemec in Luka Goršek
– za člane predsedstva: Dejan Židan, Primož Brvar, Peter Dermol, Tomi Godec, Vid Jereb, Marko Koprivc, Žan Logar in Jernej Štromajer
– za članice predsedstva: Nuška Gajšek, Neva Grašič, Ljubica Jelušič, Petra Culetto, Tanja Fajon. Mija Javornik, Mojca Kleva Kekuš in Sonja Lokar
– za predsednika nadzornega odbora: Bogdan Čepič
– za članice in člane nadzornega odbora: Majda Ivnik, Sonja Kramar, Boris Makoter, Luka Rotar, Nejc Škoberne in Anže Sovinc

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje