Sodišče odločilo: razrešitev Urbanije zakonita, kršil je predpise RTV Slovenija

Slovenija 06. Maj 202420:24 4 komentarji
uroš urbanije
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Ljubljansko delovno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije glede nezakonitosti lanske izredne odpovedi in razrešitve. Ugotovilo je, da je kršil predpise RTV Slovenija in pooblastilo nekdanjega v. d. generalnega direktorja. Sodba še ni pravnomočna.

Delovno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Uroša Urbanije glede nezakonitosti izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in razrešitve, so sporočili z RTV Slovenija. Nekdanji direktor TVS, ki je na ta položaj prišel z mesta direktorja urada za komuniciranje v tretji Janševi vladi, zdaj pa je odgovorni urednik Planet TV, je na sodišču izpodbijal izredno odpoved, ki jo je na RTV Slovenija prejel avgusta lani.

Kot smo takrat poročali, so bile po navedbah uprave RTVS osrednji razlog za Urbanijevo razrešitev hujše kršitve pri predaji pooblastil nepooblaščeni osebi. Nekdanji v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je namreč Urbaniji dal pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25.000 evrov in ga pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine do 5.000 evrov.

Urbanija pa je to pooblastilo prenesel na dolgoletno pomočnico direktorja TVS za finance Ireno Bočko, a brez omejitev. Omenjena takrat na RTVS ni bila več zaposlena, ampak je z njo sodelovala le še na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel le na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja.

Urbanija je vztrajal, da je bil Grah Whatmough s tem seznanjen in da pisno pooblastilo po njegovem mnenju ni bilo potrebno. Odločil se je, da bo izredno odpoved izpodbijal na delovnem in socialnem sodišču, kjer jo je na obravnavi označil za konstrukt, navaja portal MMC RTV Slovenija.

Z RTVS so sporočili, da je sodišče ugotovilo, da je Urbanija s prenosom pooblastila kršil predpise RTV Slovenija in pooblastilo nekdanjega v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija. Sodišče je zaključilo, da je razrešitev zakonita, posledično pa mu je pogodba prenehala veljati zaradi povezanosti razrešitve in pogodbe za določen čas, ki ne more obstajati, v kolikor je z mandatnega položaja razrešen,” piše v sporočilu za javnost. Na RTVS sicer menijo, da je sodba zanje v celoti ugodna.

Urbanija odločitve sodišča za N1 ni želel komentirati. Sodba sicer še ni pravnomočna, navaja MMC RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje