Sodni svet danes o izvršitvi ustavne odločbe glede sodniških plač

Slovenija 12. Jan 202407:22 0 komentarjev
sodišče
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat bo danes podal izjavo o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, o čemer je sodni svet odločal v četrtek.

Sodni svet je med drugim odločal, ali naj na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač. Ugotavljali so, ali je prišlo do neupoštevanja ustavne odločbe. Če bodo to ugotovili, bo sodni svet izpostavil odgovornost zakonodajne in izvršne oblasti, je napovedal predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat. Za odločitev je potrebna večina glasov članov sodnega sveta.

Na četrtkovo sejo sodnega sveta so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, a se je nista udeležila. Iz kabineta predsednika vlade so sicer v sporočilu za javnost navedli, da so plače sodnikov neustrezne, poudarili pa, da je uresničitev ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!