Sodni svet kot zavržne označil Janšev tvit in Vizjakove izjave

Slovenija 05. Nov 202117:35 1 komentar
Vrhovno sodišče, Okrožno sodišče v Ljubljani, Sodna palača, sodstvo
Denis Sadiković/N1

Sodni svet je na četrtkovi seji sprejel izjavo glede tvita premierja Janeza Janše o velenjskem sodišču in izjavah ministra Andrej Vizjaka o vplivu na sodnike. Sodni svet je ocenil, da gre za skrajno neprimerni oz. zavržni izjavi visokih predstavnikov izvršilne veje oblasti, ki izkazujeta grobo nespoštovanje do sodne veje oblasti.

Izjavi prav tako presegata običajne demokratične standarde, ki odražajo širše vrednote družbe v okolju držav članic EU, so zapisali v Sodnem svetu.

Sodni svet je ob tem znova poudaril pomen spoštljivosti izražanja med najvišjimi predstavniki vej oblasti, še posebej, ko gre za komentiranje dela sodišč, posameznih sodnikov, sodnih odločb in izkrivljanje njihove prave vsebine. “Neprimerna in žaljiva komunikacija kaže na nerazumevanje oziroma nesprejemanje temeljev demokratične družbene ureditve in vloge sodstva,” so dodali.

Kritično ocenjevanje dela sodne veje oblasti sicer ni izključeno, dodajajo v Sodnem svetu, vendar mora izražanje stališč ostati v okvirih visokega nivoja kulturne komunikacije.

“Ob spoštovanju načel vladavine prava, zlasti pravic do pravnega varstva in do pravnega sredstva, ki strankam v postopkih pred slovenskimi sodišči zagotavljajo enako varstvo pravic, je diskreditacija dela sodnikov in sodišč s strani omenjenih predstavnikov izvršilne oblasti nesprejemljiva,” so še poudarili v svoji izjavi.

Predsednik vlade Janez Janša je prejšnji teden v odzivu na odločitev sodišča, da se mora opravičiti zaradi javnih izjav o “ukradeni vili” v Ljubljani, kjer je sedež SD, zapisal, da je sodišče v Velenju “napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov”.

Televizija POP TV pa je ta teden objavila daljši posnetek 14 let starih pogovorov tedanjega ministra za gospodarstvo, danes pa okoljskega ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom glede vpliva v Termah Čatež, v katerem je Vizjak med drugim dejal: “Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje