Sodni svet pisal von der Leyen: vlada ni uresničila odločbe o plačah sodnikov

Slovenija 28. Dec 202314:26 > 15:46 9 komentarjev
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

V Sodnem svetu so predsednico evropske komisije Ursulo von dej Leyen danes seznanili z neuresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač v roku, in sicer do 3. januarja 2024. Poudarjajo, da je težava v celoti nerešena in da nikakor ni povezana s prenovo plačnega sistema v javnem sektorju,

O neuresničitvi odločbe ustavnega sodišča je Sodni svet pisno obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednico Evropske mreže sodnih svetov Dalio Vasariene in Jožeta Štrusa iz generalnega direktorata evropskega komisarja za pravosodje.

V pismu, pod katerim je podpisan predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat, izpostavljajo, da je problematika neustavnosti sodniških plač ostala v celoti nerešena. Ob tem pa je bila problematika neustavnosti sodniških plač v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023 zaznana kot ena od prioritet, ki jo mora nasloviti vlada. Sodni svet opozarja, da niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih aktivnosti za uresničitev odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja 2024.

“Še več, predsednik vlade Robert Golob je v izjavah medijem izpostavljal, da gre za vprašanje, ki bo rešeno v okviru sprejemanja novega sistema plač v javnem sektorju, pri čemer vsebina tega zakona sploh še ni znana, niti ni jasno, ali in kdaj bo sploh vložen v zakonodajni postopek,” je v pismu voditeljem EU zapisal Sodni svet.

Po stališču Sodnega sveta zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti.

“Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča Sodni svet šteje za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije,” so med drugim zapisali.

Sodni svet je naslovnike pisma obvestil tudi o napovedanih protestnih zborih sodnikov na slovenskih sodiščih, ki bodo 4. januarja, kakor tudi o tem, da bo vložena zahteva za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, so še sporočili iz Sodnega sveta.

Na ministrstvu za pravosodje so se s pismo seznanili iz medijev. Ker so po njihovem mnenju o tej temi “povedali že vse”, pisma ne želijo komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje