Sodni svet zaradi plač na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti

Slovenija 17. Jan 202413:33 > 18:11 6 komentarjev
Ustavno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Sodni svet je na ustavno sodišče vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače, s predlogom za določitev načina izvršitve navedene odločbe, so sporočili iz Sodnega sveta. V zahtevi poudarjajo, da je zaradi že ugotovljene protiustavnosti ogrožena sodniška neodvisnost. Predsedniki višjih sodišč neizvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač označujejo kot popolnoma nesprejemljivo.

“Kot primerno začasno rešitev Sodni svet ocenjuje zakonski predlog ministrstva za pravosodje, ki ni bil sprejet zgolj zaradi pomanjkanja politične volje glede na potrebni obseg sredstev,” je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat.

Tako Sodni svet v zahtevi predlaga, da ustavno sodišče določi, da sodnikom poleg plače in drugih prejemkov pripada še dodatek za opravljanje sodniške funkcije v višini 1.071,59 evra bruto mesečno za polni delovni čas, ki naj se usklajuje na način, kot se bodo usklajevale plače v javnem sektorju. Predlagana rešitev naj se uporablja začasno od ugotovitve protiustavnosti dne 1. junij 2023 do celovite ureditve plačnega sistema za sodnike.

“Navedeno ne pomeni, da je s tem izpolnjeno vse, kar bi sodnikom moralo pripadati ob odpravi nesorazmerij plač z drugimi plačami v javnem sektorju, in bo to šele predmet nove zakonske ureditve. Gre le za nujno odpravo že nastalega zaostanka, ki je dosegel mejo protiustavnosti,” je pojasnil Horvat.

Predsedniki višjih sodišč podpirajo protest sodnikov

Predsedniki višjih sodišč neizvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač označujejo kot popolnoma nesprejemljivo. Kot so zapisali v današnjem sporočilu, pričakujejo, da bosta vlada in DZ odločbo uresničila nemudoma. Tako bi izrazila spoštovanje temeljnih načel ustave, s tem pa tudi predsednikom sodišč zagotovila ustrezne pogoje za delo.

Predsedniki višjih sodišč splošne pristojnosti so v sklepu, sprejetem na sestanku v torek, izrazili protest proti odločitvi izvršilne in zakonodajne veje oblasti, da odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač ne bosta izvršila v času, kot ga je naložilo ustavno sodišče.

Zapisali so, da razumejo protest slovenskih sodnikov in podpirajo njihova prizadevanja za odpravo neustavnega stanja. Pričakujejo, da vlada in DZ nemudoma uresniči odločbo ustavnega sodišča. Menijo, da bi tako izrazila spoštovanje temeljnih načel ustave, s tem pa zagotovila dostojne pogoje za izvrševanje sodniškega poslanstva, pogoje za nemoteno poslovanje sodišč in tudi predsednikom sodišč ustrezne pogoje za učinkovito delo.

Sklep so sprejeli na podlagi načela sodniške neodvisnosti, ki predpostavlja, da morajo biti dohodki sodnikov takšni, da jih varujejo pred pritiski, ki bi lahko vplivali na njihovo odločanje. Poleg tega so izhajali iz ustavne delitve oblasti, ki temelji na enakopravnosti vseh treh vej oblasti tudi glede materialnega statusa funkcionarjev, pa tudi dejstva, da je vlada že dalj časa seznanjena s tematiko neustavne ureditve sodniških plač.

Sodniki so sicer pred tednom začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje