Po napadu na sodnika: “Bojim se ne le zase, ampak tudi za svojo družino”

Slovenija 19. Jan 202208:21 > 20:54 1 komentar
sodišče
Tina Kosec/BOBO

Slovensko sodniško društvo je opozorilo, da je bil sodnik na Okrajnem sodišču v Ljutomeru Gorazd Tivadar v torek ponovno žrtev napada, ko mu je znani storilec na parkirišču pred sodno zgradbo s kladivom uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu. Kot so zapisali, so ob tej novici šokirani in ogorčeni, pristojne pozivajo k ukrepanju.

Po navedbah Slovenskega sodniškega društva gre že za drugi napad na sodnika v relativno kratkem času, ki je povezan z njegovo sodniško službo. Leta 2020 ga je isti storilec fizično napadel in ga poškodoval, tokrat pa mu je po odhodu s sodišča na parkirišču pred sodno zgradbo vsem na očeh s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu.

Storilca naj bi že na kraju prijeli. “Aretaciji se ni upiral, v nadaljevanju pa je bil izpuščen, ker smo po posvetu z državnim tožilstvom dobili taka navodila,” je povedal Roman Zver s Policijske postaje Ljutomer.

Sodnik pa je po poročanju POP TV po incidentu vidno prestrašen. “Bojim se ne le zase, ampak tudi za svojo družino, počutim se ogroženega, ogroženi se počutijo tudi sodelavci,” je dejal. Grožnje sodniku so se začele pred približno 12 leti, ko je Tivadar sodil tokratnemu napadalcu. Sojenje pa se je končalo v škodo storilca. “Od takrat pred njim nimam več miru,” je povedal za televizijo. “Deležen sem nadlegovanja tako po elektronski pošti kot po SMS sporočilih, prisotno je bilo tudi fizično nasilje, sedaj pa napad na moje premoženje,” je dodal.

Sodniško društvo želi bolj učinkovito varnost

“Sodniku Tivadarju ter vsem drugim kolegom na Okrajnem sodišču v Ljutomeru, ki so bili s tem brutalnim in zavržnim dejanjem tarče ustrahovanja, izrekamo vso kolegialno in moralno podporo v upanju in prepričani, da se tovrstni napadi nikakor ne bodo obrestovali,” so zapisali v sodniškem društvu.

Ker pa je, kot opozarjajo, napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja – sodno oblast, pristojne institucije, konkretno ministrstvo za pravosodje, policijo in državno tožilstvo, pozivajo, da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse, da se sodnikom takoj zagotovi bolj učinkovita varnost, ki bi take incidente preprečila, ter pomoč, če do česa takega kljub vsem ukrepom pride.

Pozivajo jih tudi, da se zagotovi pregon tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti ter da se konkretni napad obravnava enako resno, ažurno in odločno, kot če bi se dogodil kateremukoli predstavniku katerekoli veje oblasti (članu vlade, poslancu, sodniku).

Predsednica društva Vesna Bergant Rakočević je za POP TV izpostavila, da pričakujejo, da bodo obravnavali take napade po uradni dolžnosti in na enak način, kot bi bil napaden predstavnik katere druge veje oblasti.

Ob tem skrajnem dogodku opozarjajo še “na skrb zbujajoče ustvarjanje družbene klime, v kateri se sodnih odločb, sodnikov in sodišč ne spoštuje, pač pa ob vsaki priložnosti na različne načine omalovažuje, kar posredno žal le napeljuje na take oz. podobne incidente”.

Tudi Odvetniška zbornica Slovenije najostreje obsoja vnovičen napad na sodnika. “Nasilje, ne glede na vzrok, nikakor ne sme imeti mesta v naši družbi. Napad na sodnika ni samo napad na posameznika, temveč in še posebej napad na sodstvo, kot varuha delovanja pravne države,” je v odzivu zapisal predsednik zbornice Janez Starman.

Dikaučič: Kot družba moramo imeti do takšnih dejanj ničeno toleranco

“Napad na sodnika Okrajnega sodišča v Ljutomeru, Gorazda Tivadarja ostro obsojam. Do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, moramo kot družba imeti ničelno toleranco,” se je na napad odzval minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

“V kolikor kot družba ne bomo storili pomembnega koraka v smeri večjega spoštovanja temeljih pravic posameznika, tudi pričakovanja, da bo ostrejša zakonodaja preprečila podobne incidente, ne bodo prinesla želenih rezultatov. Napad na predstavnike sodne ali katerekoli druge veje oblasti je nedopustno dejanje, zato je hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih še toliko bolj pomembno,« je še dodal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje