Sojenje nekdanjim vodilnim Nove KBM bi se moralo nadaljevati, a prič ni bilo

Gospodarstvo 07. Dec 202313:31 2 komentarja
NKBM, OTP
Foto: N1

Danes bi se moralo na mariborskem sodišču nadaljevati sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim specializirano državno tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami, a se vabilu ni odzvala nobena od treh vabljenih prič. Sodnica Danila Dobčnik Šoštarič je vseeno optimistična, da bi lahko sodni postopek zaključili marca prihodnje leto.

Na današnji narok so bili vabljeni mariborski poslovnež Zoran Šolaja, nekdanja uslužbenka banke Jasmina Kramar in podjetnico ter nekdanjo prokuristko Kranjske investicijske družbe Marico Štamcar.

Šolaji je sodišče v preteklosti že večkrat neuspešno skušalo vročiti vabilo, tokrat pa se je opravičil zaradi bolezni, tudi Kramar, nekoč v banki zadolžena za notranje revizije, je sodišče že pred časom pozvala, da je ne bi več vabili za pričo, a je obramba vztrajala pri neposrednem zaslišanju.

Čeprav je predsednica senata predlagala, da bi prebrali njuni izpovedi v preiskavi in ju na sodišče ne bi več vabili, specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura pa je za Šolajo celo umaknila svoj predlog za zaslišanje, je obramba tudi tokrat vztrajala, da se oba znova povabi na sodišče.

Kot je razložil Nenad Zečević, zagovornik nekdanjega direktorja KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igorja Šujice, ki se je danes zaradi bolezni prav tako opravičil, je tožilstvo v obtožnici navedlo številne očitke, ki temeljijo tudi na izpovedih Šolaje, zato je njegovo neposredno zaslišanje nujno. Temu sta pritrdila tudi zagovornika obeh nekdanjih članov uprave nekoč druge največje državne banke Matjaža Kovačiča in Manje Skernišak, Črt Šatej in Valter Bogataj.

Nkbm
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Glede Kramar je Zečević povedal, da je njeno zaslišanje nujno, saj je bil pred njo kot priča v tej zadevi zaslišan podjetnik Samo Majcenovič, njegovo pričanje pa da se precej razlikuje od tistega, kar je v preiskavi povedala zdaj že nekaj čas upokojena nekdanja notranja revizorka banke. Če bo do razlik prihajalo tudi po njenem zaslišanju, bo morda potrebno tudi soočenje obeh prič, je dodal.

Majcenovič je januarja na zaslišanju obtoženim očital, da so ga prevarali pri enem od domnevno spornih zemljiških poslov na Hrvaškem.

Specializirana državna tožilka, nezadovoljna s počasnim potekom sojenja, je obrambi očitala, da skuša zavlačevati postopek, kar je Zečević sicer zavrnil. Ob tem je tožilka spomnila na očitke obtoženim, da so v letih 2006 in 2007 pri spornih nepremičninskih poslih financirali nakup zemljišč na Hrvaškem po bistveno višjih cenah, kot so bile, tik preden so jih v last prevzela domnevno slamnata podjetja, katerih deleže je banka pomagala kupiti hčerinski družbi Multiconsult.

“Ne glede na to, v kakšnem stanju so bila zemljišča pred tem, gre za osem nepremičninskih lukenj. Niti ni pomembno, po kakšni vrednosti naj bi jih želeli kupiti interesenti pozneje, pri čemer se ti nakupi pozneje sploh niso zgodili,” je tožilka pojasnila umik predloga za zaslišanje Šolaje. Podobno je menila tudi glede priče Štamcar, ki so jo na sodišče sicer vabili na predlog obrambe.

Kovačič je nato zavrnil njene navedbe, da je šlo za nepremičninske luknje, nato pa tožilko podučil o ekonomski in pravni definiciji tržne cene, ki po njegovem mnenju pomeni srečanje med ponudbo in povpraševanjem. Ob tem jo je vprašal, ali se ob nakupu torbice za to odloča po tržni ceni ali po najugodnejši ceni, ki bi zanjo po njegovem mnenju očitno pomenila zgolj višino proizvodnih stroškov torbice, vse ostalo pa bi bilo oškodovanje samega sebe.

Specializirano državno tožilstvo se trudi dokazati, da so obtoženi – ob Kovačiču, Manji Skernišak, in Šujici še predhodnik slednjega v hčerinski družbi Nove KBM Boris Cekov – sredi prejšnjega desetletja s svojim vplivom dosegli, da je banka Multiconsultu odobrila osem kreditov, s katerimi je prek nakupa poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb prihajala do nepremičnin na Hrvaškem.

Ker naj bi nakupe občutno preplačali, naj bi tako po mnenju tožilstva banko oškodovali za nekaj nad 25 milijonov evrov. Nekdanjemu direktorju Multiconsulta Tomislavu Blagusu in nekaj hrvaškim soobtoženim sodijo v ločenih postopkih.

Sojenje se bo nadaljevalo 26. januarja in 5. februarja, med drugim z zaslišanjem hrvaških soobtožencev preko video konference, sodnica Danila Dobčnik Šoštarič pa je danes razpisala še dva naroka konec februarja in v začetku marca, ko bo znova vabila tokrat odsotne priče. Kot je ob tem povedala, računa, da bodo omenjeni narok zadoščali za konec glavne obravnave in razglasitev sodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje