Sojenje v zadevi Teš 6: zaslišali nekdanjega nadzornika elektrarne

Slovenija 20. Apr 202314:22 1 komentar
teš 6
Bor Slana/BOBO

Na celjskem sodišču so zaslišali nekdanjega predsednika nadzornega sveta Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Djordja Žebeljana.

Kot je na sojenju povedal Djordje Žebeljan, je bila družba Alstom izbrana za gradnjo šestega bloka na podlagi usmeritev Holdinga Slovenske elektrarne.

Po besedah Žebeljana je bila rezervacijska pogodba za Teš 6, po kateri je Teš Alstomu plačal 25 milijonov evrov, sklenjena septembra leta 2007. Maja leta 2008 je bila spremenjena, iz nje pa je izhajalo, da se bo gradnja Teša 6 podražila in podaljšala, izključena pa je bila montaža bloka.

Za te spremembe so nadzorniki Teša po njegovih besedah izvedeli šele leta 2009. Takrat so dobili pojasnilo pristojnih Teša, da je iz končne cene gradnje šestega bloka izključena montaža in to naj bi bilo dobro, ker bi potem pri montažnih delih sodelovala tudi slovenska podjetja. “Bil sem zelo presenečen, da je bila montaža izključena iz končne cene gradnje Teša 6,” je dejal Žebeljan.

Zatrdil je, da so pogodbo o gradnji šestega bloka nadzorniki temeljito prebrali, kljub temu pa ni mogel pojasniti, zakaj je Alstomova cena gradnje, ki je sprva znašala 654 milijonov evrov, leta 2008 narasla na 798 milijonov evrov.

Glede ponudbe Siemensa je dejal, da ni ustrezala razpisnim pogojem, da so to družbo pozvali k dopolnitvi vloge, vendar so jim iz Siemensa odgovorili, da vztrajajo pri že oddani ponudbi.

Žebeljan je zatrdil, da se je s predstavniki Alstoma dvakrat srečal na sedežu Teša v Šoštanju, v stiku je bil tudi s predstavniki Siemensa.

Obtožnica nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, česar pa ne bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje