Sojenje Velovu: pričal prokurist družbe, od katere naj bi zahteval podkupnino

Slovenija 21. Maj 202414:15 0 komentarjev
Igor Velov
Igor Velov (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Na sojenju nekdanjemu direktorju Agencije za varnost prometa Igorju Velovu so zaslišali predstavnika podjetja SGB, od katerega naj bi Velov zahteval podkupnino. Sojenje se sicer bliža h koncu, zaključne besede so predvidene v začetku junija.

Na nadaljevanju sojenja nekdanjemu direktorju Agencije za varnost prometa (AVP) Igorju Velovu, ki mu specializirano državno tožilstvo očita jemanje podkupnine, sta dve priči potrdili, da sta bili seznanjeni z domnevnim spornim delovanjem Velova.

Po pisanju medijev je specializirano državno tožilstvo obtožnico zoper Velova na sodišče vložilo marca 2020. Očita mu, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23.000 evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB Aleša Trontlja zahteval darilo 4.800 evrov v obliki sponzorstva za kranjski boksarski klub Bulldog. A Trontelj se za plačilo podkupnine ni odločil, temveč je kaznivo dejanje oz. njegov poskus naznanil. Velov je očitke na predobravnavnem naroku leta 2022 zavrnil.

Na klop za priče je prvi stopil nekdanji prokurist podjetja SGB, ki se ukvarja predvsem s poslovnovarnostnim svetovanjem Peter Dular. Povedal je, da ga je s ponudbo Velova seznanil direktor podjetja SGB. “Trontelj je prišel do mene in povedal, da Velov želi, da se del sredstev nakaže na boksarski klub,” je povedal sodišču. Višine zneska, ki naj bi ga zahteval Velov, se Dular ni spomnil. Poudaril je, da je imel z Velovom le en kontakt, in sicer ob podpisu pogodbe za digitalizacijo šolskih poti. Ljubljansko podjetje je z agencijo namreč nato vseeno sklenilo pogodbo, čeprav je Trontelj o ponudbi Velova obvestil kriminaliste.

O okoliščinah, v katerih je SGB podpisalo pogodbo z AVP, je bilo govora tudi na sestanku leta 2016, sklicanem na pobudo AMZS, ki so se ga med drugim udeležili nekdanji generalni sekretar AMZS Robert Štaba, Dular in Trontelj. Za aplikacijo podjetja SGB so se takrat namreč zanimali tudi pri AMZS, a sklenitve posla ni bilo. Pobudo za sestanek je dal Štaba, ki ga je Trontelj seznanil s ponudbo Velova in je želel razčistiti, v kakšnih okoliščinah je SGB sklenilo pogodbo z AVP.

Kot je danes sodišču povedal Štaba, so na AMZS v tistem času iskali podjetje, ki naj bi jih zavarovalo pred izzivi za tveganje korupcije na zvezi. Priporočili so jim Trontljevo podjetje, zato so ga povabili na sestanek. Ker od Trontlja ni dobil zadostnih pojasnil, je Štaba kasneje predlagal, da AMZS prekine sodelovanje s SGB.

Naslednja obravnava bo 4. junija, ko so predvidene zaključne besede obrambe in tožilstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!