Šolska sindikata zahtevata, da se arhiv raziskovalne dejavnosti ohrani

Slovenija 26. Avg 202215:53 1 komentar
Portal ARRS eObrazci
ARRS eObrazci

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Visokošolskega sindikata Slovenije se ne strinjajo z načrti javne agencije za raziskovalno dejavnost, da bi ukinila portal eObrazci, in zahtevajo, da se omogoči možnost dostopa do podatkov, ki se na portalu arhivirajo že od leta 2006.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) sta na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) naslovila protest ob ukinjanju dostopa do arhiva raziskovalne dejavnosti v Sloveniji. Ne strinjata se z namero ukinitve portala eObrazci, sta zapisala v skupnem sporočilu. Sindikata zahtevata, da se tudi v prihodnje ohrani oz. omogoči možnost dostopa do podatkov, ki se že od leta 2006 arhivirajo na portalu eObrazci agencije in so na voljo tudi kot podlaga za vsakovrstne analize in primerjave.

ARRS je lani poleti po navedbah sindikatov pričela postopno vzpostavljati nov portal DigitalForms, ki pa še vedno ni polno delujoč. “Od takrat na portalu eObrazci ni več podatkov o tekočih aktivnostih za razpise, aktualnih poročil financiranih aktivnosti, razporeditve ur in odstotkov zaposlitve posameznih raziskovalcev, so pa shranjene in dosegljive vse do takrat oddane prijave projektov, uspešne in neuspešne, ter vsa poročila za vse odobrene projekte,” so zapisali v obeh sindikatih.

Vpeljava sistema eObrazci in možnost dostopa raziskovalcev do svoje dokumentacije oz. osebnih arhivov v vsakem trenutku, se je po oceni sindikatov izkazala za odlično rešitev, ki “poenostavi delo, poveča učinkovitost in pomaga pri vzdrževanju reda pri raziskovalnem delu slehernega raziskovalca”. Kot so dodali, portal zajema tudi poročila o usposabljanju mladih raziskovalcev, pa tudi podatke o vključenosti v financiranje preko agencije.

Zato v obeh sindikatih ne razumejo, zakaj bi ARRS s takim načinom elektronskega obvladovanja dokumentov prenehal. Gre za povsem nepotrebno oteževanje dela raziskovalcem in raziskovalkam, so prepričani. Opozarjajo, da je storitev eObrazci bila pri vseh analizah zadovoljstva uporabnikov ARRS najvišje ocenjena, kar pomeni, da je portal ustrezno služil svojemu namenu.

Ob tem so spomnili, da je agencija po podatkih Erarja v razvoj informacijske tehnologije med leti 2005 do 2021 vložila približno 3,4 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, namenjenega za znanost, in sicer za plačilo zunanjim izvajalcem. Samo od julija lani pa je novemu zunanjemu izvajalcu nakazala že skupno 318.000 evrov.

V sindikatih se sprašujejo, kaj se dogaja z informacijskim sistemom ARRS v zadnjem letu in ali njegova prenova pomeni ukinitev vseh funkcij, tudi tistih, ki so doslej dobro delovale in še vedno delujejo. Sviz in VSS zahtevata neoviran dostop do arhivov raziskovalcev tudi po 31. avgustu, odgovorne pa hkrati pozivata, da preučijo in javnosti sporočijo, kaj se dogaja s “prenovo” informacijskega sistema ARRS, ki naj bi se pričela že poleti 2021, ter ustrezno ukrepajo, so še dodali v sindikatih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje