Tarča brez soočenja Roberta Goloba in Janeza Janše

Slovenija 27. Okt 202217:47 > 20:09 34 komentarjev
Janez Janša in Robert Golob
Janez Janša in Robert Golob (Foto: Nik Jevsnik/BOBO)

Ustvarjalci oddaje Tarče na nacionalni televiziji so želeli o aktualnih vprašanjih soočiti predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika SDS Janeza Janšo. A se je pred oddajo pokazalo, da soočenja ne bo. Iz kabineta premierja Goloba so sporočili: "Pričakujemo, da bo dr. Robert Golob na javni Radioteleviziji Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel bivši predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji." Iz oddaje Tarča pa: "Ne dovolimo zlorabe!"

Predsednik SDS Janez Janša je že zjutraj pred večerno oddajo na Twitterju napovedal, da se zadnji oddaji Tarča na nacionalni televiziji obeta soočenje med njim in aktualnim predsednikom vlade Robertom Golobom. Objavil je elektronsko sporočilo urednika Tarče, s katerim je Janšo povabil v oddajo, in zapisal: “Lahko pričakujemo resno soočenje pogledov na ključne razvojne in varnostne izzive države? Draginja, inflacija, energetika, razbremenitve neto plač, evropska sredstva, policentrični razvoj, evropska energetska politika, ruska agresija na Ukrajino…. Ne zamudite oddaje Tarča danes.” 

V popoldanskih urah je oddajo z nekaj dvoma na uradnem profilu napovedala tudi stranka SDS. Zapisali so: “Ne zamudite Tarče, v katero sta kot gosta vabljena predsednik SDS Janez Janša in predsednik vlade Robert Golob. Lahko pričakujemo resno soočenje na ključne razvojne in varnostne izzive države?”

A v poznih popoldanskih urah, le dobri dve uri pred začetkom oddaje, je postajalo jasno, da soočenja premierja Goloba in predsednika SDS Janše ne bo. Iz kabineta premierja Goloba so namreč sporočili, da je “predsednik vlade dr. Robert Golob v ponedeljek, 24. 10. 2022, prejel vabilo v oddajo Tarča Televizije Slovenija. Od tega dne dalje smo uredniku ter voditeljici oddaje Tarča večkrat povedali, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, ter predlagali, da povabijo katerega od podpredsednikov vlade. Tega ustvarjalci oddaje do danes niso storili. Predsednik vlade je prejel tudi vabilo za oddajo Odmevi v sredo zvečer in je sodelovanje potrdil. Po tem, ko smo njegovo sodelovanje potrdili, pa je TV Slovenija vabilo v omenjeno oddajo preklicala, češ da predsednika vlade dr. Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS Janez Janša. Pričakujemo, da bo dr. Robert Golob na javni Radioteleviziji Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel bivši predsednik vlade, oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji,” so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Robert Golob, Janez Janša
Vlada RS/TWITTER

Iz Televizije Slovenija so pred oddajo prihajale informacije, da bodo “čakali do konca”, ustvarjalci oddaje Tarče pa so na profilu oddaje na Facebooku zapisali: “Ne bomo dovolili, da katera koli stranka – niti Svoboda niti SDS – oddajo Tarča izkorišča za politične obračune. Nocoj smo v oddajo povabili Roberta Goloba in Janeza Janšo. Povsem avtonomno. Ne dovolimo zlorabe!”

Manj kot dve uri pred začetkom oddaje se je na Twitterju znova oglasil predsednik SDS Janša in zapisal, da je aktualni premier soočenje z njim, ko je bil predsednik vlade, Golob pa kandidat na volitvah, že odpovedal. “Tudi takrat ni šlo,” je dodal.

Na koncu se je predsednik SDS in nekdanji premier Janša v studiu pojavil sam. “Janez Janša je po štirih letih in pol gostovanje v Tarči potrdil, Robert Golob pa se z njim ni želel soočiti. Sporočil je, da žal ne pride. V minulih letih je naša vabila zavračal nekdanji premier Janša, zdaj je slika očitno obrnjena. Argument, da se predsedniku vlade v javnosti ni treba soočiti z mnenji opozicije, je za demokratično državo vsaj nenavaden, še posebej v tako občutljivih trenutkih,” je ob začetku oddaje Tarča povedala njena voditeljica Erika Žnidaršič. Dodala je, da so Golobu ponudili tudi možnost samostojnega nastopa v Tarči in posnetek pogovora, pa je tudi to zavrnil.

“Ne bi špekuliral, sem se pa veselil tega soočenja,” je na vprašanje novinarke, zakaj se Golob z njim ni želel soočiti, v studiu odgovoril Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje