Soočenje: Bo v Celju zmagal “večni” župan ali “zamaskirani” kandidat Levice?

N1 video 29. Nov 202218:04 6 komentarjev
Bojan Šrot, Matija Kovač
N1 / Denis Sadiković

Med 47 občinami, kjer v prvem krogu nihče od županskih kandidatov ni dobil zadostne podpore volicev in bo potreben drugi krog volitev, je tudi Celje. Tam se obeta zelo pester boj med dolgoletnim celjskim županom Bojanom Šrotom in mestnim svetnikom, po izobrazbi arhitektom, Matijo Kovačem. Pred nedeljskim drugim krogom volitev smo njuna mnenja soočili v oddaji N1 STUDIO.

Številni prebivalci Celja si v zadnjih tednih zastavljajo vprašanje ali bo dolgoletni župan Bojan Šrot še ostal na čelu knežjega mesta ali pa ga bo na tem mestu zamenjal mlajši kandidat Matija Kovač, ki je občinske politične izkušnje nabiral v dveh mandatih kot celjski mestni svetnik.

Čeprav Šrot trdi, da je Celje ena od redkih občin, ki je po koeficientu razvitosti napredovala, pa se s tem ne strinja njegov protikandidat Kovač. Ta je v soočenju dejal, da sicer ne oporeka podatkom, s katerimi operira aktualni župan, vendar pa po njegovem mnenju obstaja kar nekaj kazalnikov, ki kažejo na težave. Kot primer je izpostavil odseljevanje, težave gospodarstva in predvsem to, da določena skupina populacije v Celju ne dobiva več možnosti za zaposlitev. Šrot mu je odgovoril, da gospodarstvo deluje tako dobro kot še nikoli prej, strinjal pa se ni niti glede odseljevanja mladih, saj da ima mesto “konstantno število prebivalcev”.

Med kandidatoma se je nekoliko zaiskrilo pri temi občinskega prostorskega načrta, ki ga Celje – kot tudi nekatere druge občine – nima, zato prostorsko problematiko rešuje z občinskimi podrobnimi prostorskimi akti za manjša območja. “Celju v okviru prostorskega načrta zmanjkuje prostora za večjo širitev. Gre za pozidavo posameznih parcel, ki za to niso bile predvidene in to daje občutek nekih povezav med posameznimi interesi in spominja na klientelistično delovanje,” je povedal Kovač in spomnil na odmeven primer v Novi vasi pri Osnovni šoli Frana Roša.

Aktualni župan Šrot mu je odgovoril, da te trditve ne držijo, saj je šlo za tri parcele, ki niso bile pokrite z občinskim podrobnim prostorskim načrtom in opozoril, da se je zelo manipuliralo glede prostorskega načrta v omenjenem območju. “Ko so občani sprožili postopek za presojo tega načrta, sem sam ocenil, da temu sklicu mestnega sveta ni treba iti v pokoj s takšno popotnico in da ne bo nobene gospodarske škode, če stvari še enkrat pretehtamo,” je dodal Bojan Šrot.

Šrot bi funkcijo župana opravljal nepoklicno, Kovač pa poklicno

Bojan Šrot od leta 2006 funkcijo župana Celja opravlja nepoklicno, ob tem pa še vedno deluje v lastni odvetniški pisarni. Na vprašanje voditelja soočenja Mihe Orešnika, ali bo, če bo izvoljen, opravljal župansko funkcijo nepoklicno še naprej, je Šrot odgovoril, da bo. “Tudi naslednji mandat bom opravljal nepoklicno, ampak zelo profesionalno. Županska funkcija ni omejena samo na 8-urni delovnik, jaz sem tej funkciji predan 24 ur na dan,” je povedal celjski župan.

S tem se pa ne strinja njegov protikandidat Kovač, ki meni, da je treba občino voditi poklicno, saj da je eksistenca župana vezana na to mesto. “Jaz bom funkcijo opravljal poklicno, saj si lastne poklicne dejavnosti ne morem predstavljati poleg županskih obveznosti,” pa meni Matija Kovač. Ob tem je dodal, da lahko kot arhitekt nadgradi župansko funkcijo, po zaključenih mandatih pa se bo z veseljem vrnil nazaj k svojemu primarnemu poklicu.

Kaj sta županska kandidata povedala o omejevanju števila županskih mandatov, pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Kaj menita županska kandidata drug o drugem in kako vidita Celje?

Voditelj Miha Orešnik je županska kandidata pozval, da naj z eno besedo opišeta protikandidata. Kaj sta povedala, pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Kdo bo lahko sestavil trdnejšo koalicijo v mestnem svetu?

Tako Matija Kovač kot Bojan Šrot zatrjujeta, da bosta lahko sestavila koalicijo v mestnem svetu – za večino bosta potrebovala 17 svetnikov. Bojan Šrot, ki je sicer v času svojega županovanja nekako zagovarjal neformalno koalicijo v mestnem svetu, ima tokrat devet svetnikov iz lastne županove liste, s svetniki SDS, NSi in SLS pa bi imel skupaj 16 svetnikov.

Kovač sicer pravi, da je imel Šrot dokaj dober pristop pri vodenju občinske politike s tako imenovano neformalno koalicijo, saj je ta dopuščala možnost za širši dialog pri reševanju vprašanj. Sam zase pravi, da je prejel podporo Gibanja Svoboda (8 svetnikov), podprla ga bo tudi Levica ter predstavniki drugih manjših skupin in list. “Osebno dobro poznam delovanje in sestavo mestnega sveta. Sodelovanje me ne skrbi, saj sem človek, ki dobro sodeluje z drugimi. Se pa vedno pogovarjam na podlagi argumentov in ne s pozicije moči,” je povedal Kovač.

Šrot na drugi strani trdi, da je v tem trenutku, ko se sploh še ne ve, kdo bo vodil občino, nesmiselno in neracionalno že vnaprej sklepati koalicijo, deliti funkcije in delovna mesta. “To je potem res delitev političnega plena na različne interesne sfere,” je bil oster Šrot. Povedal je še, da ima informacije, da se je Kovač že neformalno dogovarjal z mestnimi svetniki o morebitni podpori.

Bojan Šrot, Matija Kovač
N1 / Denis Sadiković

Slednje je Kovač zavrnil, češ da je to podcenjujoče do njega s strani aktualnega župana Šrota. “Nikoli se nismo pogovarjali o načrtnih po volitvah,” je dejal.

Bojan Šrot je Matiji še očital, da je zavajal Celjane, ker se je predstavljal kot neodvisni kandidat, čeprav je član stranke Levica. “Neiskrenost je malce podcenjujoča do volilcev in tudi zavajajoča. Šele na začetku kampanje sem ugotovil, da ste se zamaskirali kot neodvisni kandidat. Celjanom bi morali povedati, kaj ste,” je Kovaču očital Šrot.

Kovač mu je odgovoril, da ima z Levico dobre odnose, v stiku je z njihovimi ministri, prav tako z vladno ekipo, saj meni, da bo moral kot župan Celja dobro sodelovati z vlado. “Ničesar nisem nikoli skrival. Vse objave v medijih so razkrivale mojo strankarsko pripadnost. Tega nisem skrival, sem pa ob najavi kandidature povedal, da bom kandidiral kot neodvisni kandidat s podpisi volilcev,” je še povedal.

Celotno soočenje celjskih županskih kandidatov Bojana Šrota in Matije Kovača si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje